În postarea sa, Evgheni Muraev a cerut ca liderii Ucrainei să nu mai fie „împărţiți” în politicieni prooccidentali şi politicieni proruşi.
„Vremea politicienilor prooccidentali și proruși din Ucraina a trecut ireversibil. Înfrângerea unor politicieni precum Poroșenko și Medvedchuk este o confirmare clară. Acțiunile lor au provocat pierderi ireparabile țării și au divizat poporul Ucrainei”, a scris fostul parlamentar.
„Ucraina are nevoie de politicieni noi ale căror politici să se bazeze doar pe principiile intereselor naționale ale Ucrainei și ale poporului ucrainean. Treizeci de ani reprezintă un timp suficient pentru a înțelege un adevăr simplu – Ucraina este un stat independent și putem și trebuie să ne decidem singuri soarta”, a precizat Evgheni Muraev.
Potrivit acestuia, poporul ucrainean are nevoie de „stat de drept, pace, politici economice și sociale rezonabile și pragmatice, precum și de noi lideri politici”, care să nu creeze clivaje în rândul societății pe baza limbii vorbite sau apartenenței religioase.
Ucraina are nevoie mai mult ca oricând de unitate și coeziune în fața noilor provocări. Fac apel la toți cei cărora soarta Ucrainei nu le este indiferentă – nu ne mai împărțiți în proruși și prooccidentali, nu ne mai puneți să ne otrăvim unii pe alții și noi înșine vom construi pacea în țara noastră”, își încheie mesajul Evgheni Muraev.
Inițial, Muraev a respins acuzația adusă de Ministerul britanic de Externe, catalogând-o, într-o declarație pentru publicația The Observer, drept una „nu foarte logică”. Ulterior, a promis, într-o postare pe Facebook, la care a atașat o fotografie prelucrată în Photoshop și în care apare drept James Bond, că va reveni cu o reacție.
Ministerul britanic de Externe a dat publicității, sâmbătă, un comunicat în care dezvăluie că președintele rus, Vladimir Putin, plănuiește o lovitură de stat la Kiev și instalarea unui lider prorus la conducerea Ucrainei. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a denunțat implicarea serviciilor secrete ruse în această operațiune, și a avansat chiar câteva nume de politicieni ucraineni proruși pe care Vladimir Putin i-ar avea în vedere pentru a prelua puterea la Kiev. Primul dintre aceștia era menționat Evgheni Muraev.
Ministerul rus de Externe a reacționat, duminică, catalogând acuzațiile Londrei drept „fake news”.
Cine este Evgheni Muraev
Născut în orașul Harkov, situat în apropierea graniței cu Rusia, în 1976, Muraev face parte dintr-un grup de politicieni aflat în opoziție cu conducerea prooccidentală a Ucrainei care a preluat puterea după mișcarea de protest din 2014 din centrul Kievului (Euromaidan), scrie Reuters.
Și-a început cariera politică la Harkov, ca aliat al fostului președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia după revolta din piața Maidan.
Între 2014 și 2019, Muraev a fost parlamentar, inițial din partea Blocului de Opoziție, un partid format din fragmente ale Partidului Regiunilor, al lui Ianukovici, susținut de Moscova. În iunie 2016 s-a distanțat de Blocul Opoziției și și-a fondat propriul partid, „For Life”, cu o ideologie similară.
În 2018, a lansat un alt partid politic, numit „Nashi”. Muraev s-a înregistrat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2019, dar și-a retras candidatura înainte de începerea scrutinului.
De-a lungul carierei sale politice, Muraev a promovat opinii care se aseamănă foarte mult cu narațiunile rusești despre Ucraina. El a considerat protestele de la Maidan drept o lovitură de stat susținută de Occident.
Anul trecut, el a descris războiul din regiunea Donbass din estul Ucrainei ca fiind un conflict intern, între guvern și rebeli, contrar viziunii guvernului ucrainean și Occidentului conform căreia conflictul opune Ucraina separtiștilor puternic susținuți de Rusia.
În 2021, Muraev a declarat că președintele ucrainean Vladimir Zelenski este controlat de Occident și a sugerat, așa cum a făcut și Moscova, că Ucraina ar putea încerca să recâștige teritoriul deținut acum de separatiștii susținuți de ruși prin forță. Kievul a negat, însă, orice astfel de plan.
„Zelenski este un ostatic și este șantajat de MI6, CIA, oricine. Mâine îl pot forța să lanseze o ofensivă împotriva Donbass, ceea ce va duce la un război pe scară largă”, a spus afirmat Muraev.
Atragerea Rusiei într-o escaladare a conflictului „va însemna moartea a mii de ucraineni”, a mai susținut fostul deputat.
Reuters notează că Muraev este mai puțin influent decât Viktor Medvedchuk, un om de afaceri și parlamentar pro-Moscova, care susține că președintele rus Vladimir Putin este nașul fiicei sale și care a fost plasat în arest la domiciliu anul trecut, într-un caz de trădare.
Totuși, Muraev nu este lipsit de influență, mai ales că postul său de televiziune, Nash, a început să transmită din noiembrie 2018. Canalul TV este deținut, oficial, de tatăl lui Muraev, Vladimir.
Potrivit unui sondaj al think tank-ului Razumkov Center din decembrie 2021, Muraev s-a clasat pe locul șapte, cu un sprijin de 6,3%, în rândul potențialilor candidați la următoarele alegeri prezidențiale din 2024. Un alt sondaj al grupului Rating l-a plasat pe locul cinci.
În declarație de avere din 2017, depusă pe vremea când era parlamentar, Muraev a declarat că deține, în numerar, active de 2 milioane de dolari, 1 milion de euro și 13 milioane de grivne (aproximativ 461.000 de dolari, grivna fiind moneda oficială a Ucrainei).