Prigojin, care a glumit săptămâna trecută că porecla sa ar trebui să fie „Măcelarul lui Putin” și nu „Bucătarul lui Putin”, a cucerit orașul ucrainean Bahmut la începutul acestei luni, dar rolul său în această victorie a fost minimalizat la televiziunea de stat.
În vârstă de 61 de ani, liderul organizației Wagner și-a creat un renume impunând o disciplină brutală mercenarilor săi și recurgând la utilizarea unui limbaj obscen și a argoului din închisoare pentru a-i insulta pe cei mai importanți șefi militari ai lui Putin, inclusiv pe ministrul apărării, Serghei Șoigu.
Într-un semn care arată cât de mult este perceput că a încălcat tabuurile Rusiei lui Putin, televiziunea de stat a ignorat căderea Bahmutului timp de 20 de ore și nu a difuzat discursul de victorie al lui Prigojin.
Întrebat despre ceea ce pare a fi o interdicție privind relatările despre el în mass-media de stat, Prigojin a folosit o serie de proverbe rusești pentru a-i ironiza pe cei responsabili: „Ceea ce este interzis este întotdeauna mai dulce”.
„Wagner nu este o bucată de săpun alunecos”
Grupul „Wagner nu este o bucată de săpun alunecos pe care birocrații s-au obișnuit să o bage peste tot; Wagner este o suliță, un pumnal pe care nu îl poți ascunde”, a afirmat Prigojin. „Sunt absolut convins că au interzis (relatările)”, a mai spus el.
„Faptul că birocrații de la nivel înalt, chiar acele turnuri ale Kremlinului, încearcă să închidă gura tuturor ca să nu vorbească despre Wagner nu va face decât să dea un alt impuls poporului”, a susținut Prigojin.
O astfel de abordare, a adăugat el, ar putea duce la apariția unei reacții reacție din partea poporului rus.
„Pe termen lung – termenul lung este de două sau trei luni – vor primi o palmă de la popor pentru că au încercat să închidă gura și urechile tuturor”, a spus Prigojin.
Kremlinul și Ministerul rus al Apărării au ignorat până acum ieșirile lui Prigojin, care par să încalce regulile sistemului politic strict controlat, elaborat de Putin după ce a câștigat funcția supremă în stat, în ultima zi a anului 1999.
Kremlinul, care nu a răspuns unei solicitări Reuters de a oferi un punct de vedere, afirmă că toate obiectivele „operațiunii militare speciale” din Ucraina vor fi atinse, în ciuda „războiului prin intermediari” purtat de Occident împotriva sa.
Kremlinul a avut nevoie de 10 ore pentru a anunța victoria de la Bahmut, în 36 de cuvinte
După ce Prigojin a revendicat victoria la Bahmut, Kremlinul a avut nevoie de 10 ore pentru a publica o declarație de 36 de cuvinte prin care felicita unitățile Wagner și ale forțelor armate pentru „eliberarea” orașului Artyomovsk (numele din epoca sovietică folosit de Rusia pentru Bahmut). Declarația nu a făcut nicio referire la Prigojin.
Prigojin a precizat în mesajul său audio de duminică că 72.000 de soldați ucraineni au fost uciși în „mașina de tocat carne” de la Bahmut și că aproximativ 100.000 până la 140.000 de soldați ucraineni au fost răniți.
Reuters menționează că nu a reușit să verifice relatările de pe câmpul de luptă ale ambelor părți. Nici Ucraina, nici Rusia nu publică bilanțul morților, dar Kievul susține că pierderile Rusiei la Bahmut au fost foarte mari, deoarece Moscova a fost partea care a atacat.
Kievul a insistat până acum că forțele sale controlează încă o mică parte a orașului din regiunea Donețk.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina