Wagner are mii de luptători pe continentul african unde are interese de afaceri profitabile. Luptătorii lui Prigojin acționează în țări precum Mali sau Republica Centrafricană, unde grupările pentru drepturile omului și ONU i-au acuzat că au comis crime de război.
Marea Britanie a impus luna trecută sancțiuni celor doi șefi ai operațiunilor Wagner în Republica Centrafricană, acuzându-i de tortură și uciderea de civili.
Luptătorii Wagner au fost, de asemenea, acuzați de SUA că s-au îmbogățit prin tranzacții ilicite cu aur din Africa.
În videoclipul postat pe Telegram, Prigojin spune că Wagner caută minerale, precum și că luptă cu militanții islamiști și alți criminali.
„Lucrăm. Temperatura este de peste 50 de grade – totul după cum ne place. Wagner PMC conduce acțiuni de recunoaștere și căutare, face Rusia și mai mare pe toate continentele și Africa și mai liberă”, afirmă Prigojin.
Prigozhin published the first video since the failure of the rebellion
— NEXTA (@nexta_tv) August 21, 2023
The head of PMC „Wagner” recorded a video from Africa and said that he „performs there the tasks that we promised to solve”. The terrorist also called for volunteers to join the PMC to „defend the freedom of… pic.twitter.com/9ibXb5c30S
„Justiție și fericire pentru poporul african, le facem viața un coșmar celor din Statul Islamic și Al-Qaeda și altor bandiți”, mai precizează fondatorul Wagner.
El subliniază că luptătorii săi vor „continua să îndeplinească sarcinile care au fost stabilite după cum au promis că vor reuși”.
Prigojin a fost fotografiat la Sankt Petersburg în timpul summitului Africa-Rusia de luna trecută, dând mâna cu ambasadorul Freddy Mapouka, consilier prezidențial în Republica Centrafricană, dar aceasta este prima filmare cu fondatorul Wagner de la rebeliunea Wagner de la finalul lunii iunie.
Head of Wagner PMC Yevgeny #Prigozhin met in St. Petersburg with representatives of the #CentralAfricanRepublic as part of the Russia-Africa Forum. pic.twitter.com/YBFR89RQU1
— NEXTA (@nexta_tv) July 27, 2023
Prigojin a stat departe de atenția publică după revolta sa de scurtă durată, care a durat doar 24 de ore. Aproximativ 5.000 de militari Wagner au preluat atunci controlul asupra orașului Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, și s-au deplasat spre Moscova, cu scopul declarat de a înlătura conducerea militară.
Cu toate acestea, Prigojin a oprit avansul după negocierile cu Kremlinul, care au fost mediate de liderul belarus Aleksandr Lukașenko. În baza unui acord pentru a pune capăt revoltei, acuzațiile penale împotriva lui Prigojin au fost abandonate cu condiția ca Wagner să se mute în Belarus.
După rebeliune, analiștii au menționat rolul jucat de Wagner în țările vulnerabile din Africa drept unul dintre motivele pentru care Kremlin mai are nevoie de Evgheni Prigojin și a decis să îl lase liber în timp ce disidenți precum Aleksei Navalnîi sau Vladimir Kara-Murza au primit pedepse grele de închisoare.