Aproape sigur din ordinul lui Putin
Avionul în care erau Evgheni Prigojin și conducerea PMC Wagner a fost aproape sigur distrus la ordinele directe ale lui Vladimir Putin.
Și utilizarea unui sistem de apărare aeriană pentru a distruge o aeronavă ar putea deveni o răzbunare demonstrativă pentru „wagneriți”, după pierderile aviației ruse pe 24 iunie.
O analiză făcută de Institutul pentru Studiul Războiului, ISW.
Avionul lui Prigojin a pierdut 2.400 de metri altitudine în 30 de secunde
Avionul Embraer Legacy 600, care s-a prăbușit și în care a murit șeful mercenarilor Wagner, Evgeni Prigojin, nu a arătat că ar avea vreo problemă, până la pierderea abruptă de altitudine din ultimele 30 de secunde ale zborului, potrivit Reuters, care citează date de urmărire a zborului.
La ora 15:19 GMT, aeronava a efectuat o „cădere verticală bruscă”, a spus Ian Petchenik, de la Flightradar24. În aproximativ 30 de secunde, aeronava a căzut peste 8.000 de picioare de la altitudinea de croazieră de 28.000 de picioare. Adică 2.400 de metri din altitudine a pierdut în jumătate de minut.
„Orice s-a întâmplat, s-a întâmplat repede”, a spus Petchenik.
Mai multe detalii despre momentul prăbușirii avionului lui Prigojin.
O bombă în interior sau o rachetă?
O sursă din cadrul Agenției Federale de Transport Aerian din Rusia ar fi declarat pentru rețeaua de televiziune Tsargrad că avionul a fost „aruncat în aer”, ceea ce ar putea sugera că acesta nu a fost doborât de o rachetă (deși oficialii ruși spun că încă iau în considerare toate posibilitățile).
Cu toate acestea, există motive să ne îndoim de explicația „bombei”, scriu jurnaliștii publicației independente Meduza, care analizează cauzele exacte ale prăbușirii avionului.
Mai multe despre: Ce a doborât avionul lui Prigojin
Reacția Ucrainei: „Putin nu iartă”
Eliminarea demonstrativă a lui Prigojin la două luni de la tentativa de lovitură de stat, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, este semnalul lui Putin pentru elitele rusești înaintea alegerilor din 2024. „Atenție! Lipsa de loialitate este egală cu moartea”, a tradus el.
Dar este, de asemenea, un semnal pentru armata rusă: nu vor exista „eroi ai operațiunilor militare speciale”, spus consilierul prezidențial. „Dacă nu va fi o instanță ucraineană, va fi un glonț al Serviciului Federal de Securitate (FSB)”, a concluzionat Podoliak.
Cine era singura femeie de la bordul avionului prăbușit
Printre pasagerii aflați la bordul avionului prăbușit se afla o singură femeie, însoțitoarea de zbor Kristina Raspopova.
Avea 39 de ani și, cu puțin timp înainte de decolare, le-a trimis rudelor un mesaj în care spunea că zborul lor a fot întârziat.
Autoritățile ruse confirmă oficial moartea lui Prigojin
Autoritățile ruse au anunțat oficial că Evgheni Prigojin a murit. Fondatorul Wagner se afla la bordul avionului prăbușit, a confirmat Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia, citată de Tass.
Totodată, autoritățile ruse au confirmat și decesul lui Dmitri Utkin, principalul comandant al luptătorilor Wagner. La bordul aeronavei se mai aflau Serghei Propustin, Evgheni Makarian, Aleksandr Totmin, Valeri Chekalov și Nikolai Matuseev.
Echipajul a fost identificat drept comandant Aleksei Levshin, copilot Rustam Karimov și însoțitoarea de bord Kristina Raspopova.
Avionul „a fost aruncat în aer”
Televiziunea rusă „Tsargrad”, cunoscută pentru pozițiile apropiate de Kremlin, vorbește despre „aruncarea în aer” a avionului lui Prigojin.
„Conform informațiilor preliminare, avionul în care se afla fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, și mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin, a fost aruncat în aer”, a transmis postul de televiziune pe canalul său Telegram, citând o sursă din Rosaviatsia.
Anterior, această variantă a fost prezentată și de canalul „Grey Zone”, apropiat de gruparea Wagner, care spunea că avionul a fost doborât de apărarea antiaeriană.
Canalul Telegram al Wagner anunță moartea lui Prigojin
Canalul de Telegram „Grey Zone”, apropiat de gruparea Wagner, anunță că Evgheni Prigojin „a fost ucis de acțiunile trădătorilor din Rusia”. Informația privind decesul liderului Wagner nu a fost confirmată oficial de autoritățile ruse.
Cine se afla pe lista pasagerilor avionului prăbușit
Potrivit presei ruse, aeronava a zburat mai puțin de jumătate de oră. Aeronava decolase de pe aeroportul Șeremetievo din Moscova către Sankt Petersburg.
La bord se aflau șapte pasageri și trei piloți. Potrivit unor informații apărute pe canalele de Telegram, printre pasageri se număra și Dmitry Utkin, considerat mâna dreaptă a lui Prigojin. Informația nu a fost confirmată.
Localnicii au auzit două bubuituri înainte de accident și au văzut două urme pe cer, transmite și canalul de Telegram, Gray Zone, care anterior a înaintat ipoteza, neconfirmată oficial, că aeronava a fost doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană.
Citeşte și: Momentul în care avionul la bordul căruia se afla Evgheni Prigojin se prăbușește într-o regiune rusă
***
„A fost declanșată o anchetă cu privire la prăbușirea aeronavei Embraer, care a avut loc în această seară în regiunea Tver. Pe lista de pasageri se numără numele și prenumele lui Evgheni Prigojin”, a anunțat Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia.
Un canal de Telegram, apropiat de gruparea Wagner, „Gray Zone”, transmite că avionul a fost doborât de apărarea antiaeriană în regiunea Tver, la nord de Moscova.
Aeronava Embraer Legacy s-a prăbușit în jurul orei 18:40, ora Moscovei, pe 23 august, lângă satul Kuzhenkino din regiunea Tver, relatează publicația rusă Kommersant.
Potrivit flightradar24, avionul a zburat în mod regulat pe ruta Moscova-Petersburg în ultima perioadă. Potrivit planespotters.net, gruparea Wagner a achiziționat acest Embraer în septembrie 2020.
În mediul online, au apărut imagini cu momentul în care aeronava se prăbușește în regiunea Tver.
În urmă cu doar o zi, Evgheni Prigojin posta imagini cu el pe Telegram, în echipament de luptă și cu o armă în mână, spunând că gruparea sa va face Africa „mai liberă”, ceea ce a fost considerat drept un semn că acesta se află pe continentul african.
A fost prima filmare cu el de la rebeliunea armată din 24 iunie. Prigojin a stat departe de atenția publică după revolta sa de scurtă durată, care a durat doar 24 de ore. Aproximativ 5.000 de militari Wagner au preluat atunci controlul asupra orașului Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, și s-au deplasat spre Moscova, cu scopul declarat de a înlătura conducerea militară.
Cu toate acestea, Prigojin a oprit avansul după negocierile cu Kremlinul, care au fost mediate de liderul belarus Aleksandr Lukașenko. În baza unui acord pentru a pune capăt revoltei, acuzațiile penale împotriva lui Prigojin au fost abandonate cu condiția ca Wagner să se mute în Belarus.
După rebeliune, analiștii au menționat rolul jucat de Wagner în țările vulnerabile din Africa drept unul dintre motivele pentru care Kremlin mai are nevoie de Evgheni Prigojin și a decis să îl lase liber în timp ce disidenți precum Aleksei Navalnîi sau Vladimir Kara-Murza au primit pedepse grele de închisoare.