„Nu am fost niciodată doar un finanțator al Internet Research Agency. Eu am inventat-o, eu am creat-o, eu am condus-o pentru o lungă perioadă“, le-a declarat Prigojin jurnaliștilor de la revista germană Der Spiegel, adăugând că a înființat organizația „pentru a proteja spațiul informațional rusesc de propaganda antirusească grosolană și agresivă din partea Occidentului”.

Recunoașterea sinceră a lui Prigojin – nu foarte diferită de cea pe care a făcut-o în septembrie anul trecut, când a confirmat în cele din urmă că a el fondat grupul Wagner – este surprinzătoare, având în vedere că acesta a întreprins acțiuni în justiție împotriva mai multor jurnaliști și instituții media care au scris, în trecut, despre legăturile lui cu fermele ruse de troli.

Se știe că ferma de troli sau „fabrica de troli”, așa cum este denumită compania Internet Research Agency în presa internațională, are sediul în Sankt Petersburg, dar, în rest, rămâne o organizație obscură, în ciuda eforturilor depuse de mai mulți jurnaliști de investigație de-a lungul anilor de a oferi o privire atentă asupra ei.

Potrivit FBI, Internet Research Agency a întreprins o campanie masivă de dezinformare pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016 din SUA, în favoarea candidatului republican Donald Trump. În februarie 2021, FBI a anunțat că l-a plasat pe Prigojin pe lista persoanelor căutate, sub suspiciunea de conspirație împotriva Statelor Unite, amestec în politica internă a SUA și tentativă de influențare a alegerilor prezidențiale, oferind o recompensă în bani de până la 250.000 de dolari pentru informații care ar putea duce la arestarea acestuia.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News