Deputaţii ruşi au votat marţi un text care sancţionează cu pedepse grele de închisoare faptul de a „discredita” grupări armate ca Wagner, măsură deja în vigoare privind armata rusă şi utilizată pentru a înăbuşi vocile disidente.
„Apreciez că legea asupra «discreditării» nu trebuie să se extindă la comandament, adică la mine însumi, la ministrul apărării şi la alţi responsabili care fac sau pot face erori în cursul operaţiunii militare speciale (din Ucraina)”, a afirmat Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.
Vladimir Putin, omis de pe lista celor care pot fi criticați
„Cu privire la ei, trebuie să se poată spune ceea ce societatea consideră indispensabil. Doar soldatul este sacru. Soldatul nu trebuie atins”, a mai susținut liderul organizației paramilitare.
Printre responsabilii care ar trebui să poată fi criticaţi, Prigojin nu l-a menţionat totuşi pe preşedintele Vladimir Putin, comandantul şef al armatei ruse.
Potrivit lui Evgheni Prigojin, noua lege votată în această săptămână vizează să-i apere în special pe foştii puşcăriaşi pe care Wagner i-a recrutat masiv din închisorile ruseşti şi i-a trimis pe front în Ucraina cu scopul ca ei „să nu fie nevoiţi să răspundă la nesfârşit pentru trecutul lor”.
Evgheni Prigojin critică el însuşi cu regularitate comandamentul armatei regulate ruse, acuzându-l că nu susţine suficient trupele sale, în special cu muniție. Mercenarii Wagner se află în prima linie pe frontul din estul Ucrainei, fiind vârful de lance al asaltului asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk, intens disputat în ultimele șapte luni.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina