Un articol scris în weekend de cotidianul britanic Financial Times a vorbit despre influenţa tot mai mare a lui Prigojin asupra Kremlinului, comparând-o cu cea a lui Grigori Rasputin. Călugărul ortodox, asasinat în 1916 de un grup de nobili ruși, este cunoscut pentru influenţa considerabilă avută asupra soţiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

„Nu sunt foarte familiarizat cu povestea lui Rasputin, dar, din câte ştiu, o calitate importantă a sa a fost că a oprit fluxul de sânge al tânărului prinţ cu incantaţii”, a transmis serviciul de presă al lui Prigojin, făcând referire la articolul apărut în Financial Times.

„Din păcate, eu nu opresc fluxul de sânge. Eu îi fac pe duşmanii patriei noastre să sângereze. Şi nu prin incantaţii, ci prin contact direct cu ei”, a adăugat Prigojin.

Prigojin, cunoscut sub porecla de „bucătarul lui Putin, a recunoscut abia în septembrie 2022 că a fondat grupul Wagner, care joacă un rol major în încercările armatei ruse de a cuceri regiunea Donbas din estul Ucrainei, notează Reuters.

Acesta s-ar afla în conflict cu Kremlinul din cauza capturării orașului Soledar, potrivit unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Moscova atribuie succesul capturării orașului Soledar în numele armatei ruse, în vreme ce Prigojin spune că forțele sale paramilitare au fost singurele responsabile.

Grupul de mercenari Wagner a fost desfăşurat în mai multe ţări africane, în general pentru a combate insurgenţi. În ultimele luni, Prigojin a fost surprins în clipuri video online în care încearcă să atragă deţinuţi din închisorile ruseşti să se alăture grupării sale în Ucraina, notează Reuters.

 
 

Urmărește-ne pe Google News