Din datele statistice reiese că cele mai multe incendii/explozii se produc la locuinţele particulare, majoritatea având drept cauză neglijenţa şi sistemele de încălzire improvizate, nesupravegheate sau defecte. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU ), fie că sunt făcute la instalaţiile de gaze sau la cele electrice, improvizaţiile conduc la adevărate dezastre şi tragedii, exploziile şi incendiile fiind urmate de intoxicări cu monoxid de carbon soldate cu pierderi de vieţi, persoane rănite şi pagube materiale importante. Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, IGSU ne reaminteşte câteva măsuri elementare ce trebuie respectate.
Verifică starea coşurilor
Potrivit statisticilor, coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător au provocat 34,2% din totalul incendiilor la locuinţe, în perioada 2012 – 2015. Aşadar, dacă nu ai făcut- o până acum, curăţă de urgenţă coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor arse. Dacă utilizezi lemne sau cărbune, apelează la un coşar profesionist sau la o firmă de profil. Nu încerca să rezolvi singur problema prin diverse improvizaţii. Dacă simţi miros de fum sau de gaze arse, verifică zidăria şi tencuiala coşurilor, pentru a depista eventualele fisuri ce permit ieşirea în încăperi sau poduri a gazelor calde, a fumului şi chiar a scânteilor. Nu depozita în podul casei plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne etc.) care s-ar putea aprinde de la coşuri.
Supraveghează permanent instalaţia
În cazul în care foloseşti sobe/teracote cu gaze naturale şi sesizezi o defecţiune sau simţi mirosul specific de gaze, nu încerca să depistezi eventualele scurgeri folosind bricheta sau chibriturile, ci apelează de urgenţă la firma distribuitoare (cu care ai contractul de furnizare) sau la o firmă agreată de aceasta, care dispune atât de specialişti, cât şi de aparatura necesară pentru depistarea şi remedierea unor defecţiuni. Dar în momentul în care simţi mirosul caracteristic de gaze, procedează în felul următor: nu aprinde lumina şi nu manevra nici un aparat electric, stinge toate focurile, deschide uşile şi ferestrele. Apoi, anunţă firma de distribuţie. Până la sosirea echipei de intervenţie nu sta în încăperea respectivă.
Nu face modificări neautorizate
Nu permite şi nu executa modificări ale instalaţiilor, racordări sau desfiinţări de noi puncte de consum gaze naturale, decât pe bază de aprobări legale şi numai prin firme autorizate. Nu pune în funcţiune noi puncte de consum înaintea efectuării recepţiei şi a deschiderii oficiale a gazelor de către firma distribuitoare. Nu micşora şi nu astupa suprafeţele vitrate, golurile pentru ventilare şi accesul aerului necesar arderii, precum şi pentru evacuarea gazelor de ardere. Dacă ai centrală termică proprie, nu depozita în centrală materiale care nu au legătură cu explotarea efectivă a acesteia, cu deosebire materiale inflamabile şi supraveghează permanent instalaţia, mai ales dacă în casă sunt copii şi/sau persoane în vârstă.