Sarbatorile inseamna si mese copioase, consum de alcool, atmosfera in care se fumeaza. Dupa ce in numarul de ieri al ziarului Libertatea medicii v-au sfatuit ce trebuie sa evitati daca suferiti de o anumita afectiune, astazi, nutritionistul Lygia Alexandrescu va spune cum sa combinati alimentele ca sa n-aveti probleme digestive, mai ales daca ati tinut post.

Mesele copioase pot avea efecte negative asupra sanatatii. Tocmai de aceea, persoanele care au tinut post o perioada mai lunga de timp, dar si celelalte, trebuie sa evite in aceste zile excesele de orice fel. Iata ce va recomanda nutritionistul Lygia Alexandrescu.

– Nu e bine sa consumati la fiecare masa alimente grase si prajite. Ar fi de preferat ca in decursul unei zile meniurile care au la baza carnea de porc sa se intercaleze cu preparatele pe baza de pui, curcan si peste, cu legume si fructe.
– Mestecati suficient alimentele, pentru a evita tulburarile gastrointestinale.
– Evitati bauturile carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a preveni balonarea.
– Consumati apa, in cantitati mici si dese, pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea.
– Aveti grija cu alcoolul, pentru ca acesta creeaza o serie de probleme: mareste presiunea arteriala si favorizeaza aparitia tulburarilor gastrointestinale.
– Distanta dintre mese e bine sa fie de cel putin o ora, pentru ca stomacul sa aiba suficient timp sa digere.
– Nu e bine sa stati in pat imediat dupa masa, pentru ca pot aparea ‘arsurile. Mai bine faceti o plimbare de o jumatate de ora, care poate ajuta mult digestia.

„De Sarbatori beti vin sec”

Sarmalele sunt gata, nelipsita friptura de porc este deja in cuptor, iar traditionalii carnati asteapta sa fie agatati pe sarma. Si bineinteles ca nu poate lipsi vinul. Acesta este conside-rat de catre specialisti mai degraba un aliment decat o bautura si trebuie ales in functie de mancarurile consumate. ‘De Sarbatori se bea vin rosu si sec. Merlot, feteasca neagra, pinot noir sau cabernet sunt cele mai potrivite pentru mancarurile care contin carne de porc. Este un vin tare, corpolent si ne ajuta foarte mult la digestie. Vinul dulce, fie ca e alb sau rosu, nu trebuie consumat la masa, ci doar cu fructe sau cozonac. Orice vin trebuie baut insa cu moderatie. De Revelion, atunci cand vom consuma mai multe salate, carne de pasare sau peste, merge foarte bine vinul alb sec, cea mai potrivita fiind feteasca alba. Si la aceste mese trebuie evitat vinul dulce, care ascunde multe defecte si ne taie pofta de mancare, ne-a explicat dr. Ion Pusca (foto), specialist in vinuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News