„Întotdeauna ne-a costat prezența în teatrele de operațiuni. Avem până acum la activ un activ negru de 30 de militari români morți în Afganistan, din 2002, de când suntem prezenți acolo alături de coaliția internațională.
Lucrul acesta trebuie foarte bine înțeles în condițiile în care România rămâne un membru activ al NATO și un furnizor de securitate, chiar dacă aceasta securitate se află departe de țara noastră, cu cât e mai departe cu cât e mai bine.
Prezența românilor acolo este periculoasă pentru că armata nu e obligatoriu, iar cei care ajung acolo, militarii români, știu cât de periculos este acolo. Prezența militarilor români acolo este necesară, necesară interesului nostru național de apărare și, în același timp, de aliați într-o organizație de securitate militară, dar în același timp și civilizațională, cum este NATO”, a spus Claudiu Săftoiu în cadrul emisiunii LA FIX.
Claudiu Săftoiu a mai vorbit și despre negocierile dintre americani și teroriști, afirmând că acestea nu sunt mulțumitoare, având în vedere situația prezentă din Afganistan.
„Evident că (momentul în care a avut atentatul de la Kabul) nu este deloc întâmplător, iar faptul că se poartă de aproape un an de zile negocieri între echipele americane și cele ale talibanilor arată că, de fapt, rezultatul acestor negocieri nu este mulțumitor pentru talibani.
Ce cer americanii este un lucru absolut firesc și anume, dacă vreți ca această coaliție internațională de stabilizare care stă de 18 ani în Afganistan să plece, renunțați să mai pregătiți, să mai antrenați teroriști, renunțați să mai atacați Occidentul și, mai mult decât atât, încercați să îi ajutați pe proprii cetățeni să trăiască în bună pace.
Lucrul acesta, aceste condiționări se pare că nu au avut ecou în rândul talibanilor. De altfel, de la începutul anului, au fost frecvent astfel de atacuri întâmplate, peste 17 persoane au murit în Afganistan anul acesta, lăsând la o parte ultimele atentate.
Contextul despre care vorbiți este unul bulversant. Pentru că ori cineva nu vrea încheierea războiului în Afganistan, ori formatul negocierilor de pace este unul nepotrivit”, a mai spus fostul șef al SIE.
O explozie s-a produs, joi dimineață, în Kabul, provocând decesul a cel puțin 10 persoane și rănirea altor 42. Printre victime se află și un militar român.
Explozia vine la doar două zile după atentatul sinucigaș în care un diplomat român a murit și un altul a fost rănit. Alte 15 persoane și-au pierdut viața, atunci, și aproape 200 au fost răniți.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro