Un fals aproape perfect

Potrivit site-ului de ştiri Bihor Online, în cele mai multe cazuri, bancnotele false au fost folosite în pieţe şi în alte locuri, unde oamenii nu sunt suficient de atenţi la banii pe care- i primesc rest la cumpărături. Anchetatorii care se ocupă de acest caz au constatat că este vorba de o reţea foarte bine organizată, de un grup infracţional care deţine o aparatură specială, pentru că “niciodată nu s-a mai întâmplat să apară pe piaţă bancnote în lei contrafăcute atât de bine”.
Până în prezent, au fost înregistrate zeci de plângeri din partea cetăţenilor înşelaţi în acest fel. Poliţia face apel la cei care depistează astfel de bancnote să sune de urgenţă la 112, pentru a ajuta la depistarea imediată a infractorilor.

Câteva deosebiri

Pentru a veni în sprijinul populaţiei, Poliţia a comunicat câteva deosebiri, care pot fi observate cu destulă uşurinţă, la prima vedere, precum şi unele metode de verificare. Astfel, cea mai simplă metodă pentru a verifica dacă o bancnotă de 10 lei e falsă sau nu este să încerci să răzuieşti culoarea de pe ea, cu o cheie sau cu o monedă.
Dacă se răzuieşte, este unul dintre semnele clare ca bancnota este falsă. Pe de altă parte, bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi, pe măsură ce sunt manevrate, crapă vopseaua de pe ele şi nu mai rămân la fel de netede precum cele autentice. Există o diferenţă mai greu sesizabilă şi la desenul din partea stângă- sus. Astfel, cifra 1 de la 10 de culoare galben este aproape ştearsă, comparativ cu 0.
De asemenea, spicele aurii sunt mult mai scurte pe decupeul transparent de pe bancnotele false. Nu în ultimul rând, aşa cum se poate observa, cu destulă uşurinţă, în fotografia de mai jos, bancnotele false sunt mai scurte cu câţiva milimetri decât cele autentice.


Aşadar, pentru a verifica, e suficient să suprapunem bancnota de 10 lei pe care o primim rest la cumpărături peste o bancnotă autentică şi, dacă este falsă, vom observa că e ceva mai mică.

Urmărește-ne pe Google News