Interviul face parte din campania aniversară Provident 14 ani, o campanie care pune accent pe realizările excepționale a 14 tineri în vârstă de 14 ani, cei pe care îi susținem și promovăm astăzi și cu care ne vom mândri mâine.
La 14 ani, Matei Petru Bolovan e deja de aproape zece ani practicant de aikido, o formă de arte marțiale nobilă inventată de un japonez la sfârșitul secolului XVIII. Un sport care îmbină studiul artelor marțiale, cu filosofia și credința, un sport în care cei care-l practică sunt preocupați mai degrabă să se apere fără să-și rănească adversarul. Pentru că, așa cum spune Matei, adversarul de azi ți-e prietenul de mâine. Iar prietenii din sală sau din afara ei sunt importanți.
Casa familiei e plină de medalii, centuri și diplome. Și nu doar de la Matei, ci și de la ceilalți doi frați ai lui, unul mai mare, altul mai mic, practicanți și ei de aikido în clubul la care un sensei vine din București, să predea ca voluntar. Dar artele marțiale nu sunt singura pasiune a acestui copil. Matei face și dansuri populare de cinci ani, în cadrul unui ansamblu popular, în plus, e un împătimit al șahului, iar vreme de patru ani a și cântat la pian. Un copil care preferă să-i lase pe părinți să vorbească mai mult despre realizările sale, care se bucură de fiecare om minunat pe care i-a fost dat să-l întâlnească și care visează la o viață liniștită. Iar 14 ani e o vârstă perfectă să visezi.
Spune-ne puțin despre tine. Cine ești și care sunt realizările tale?
Mă numesc Bolovan Matei Petru, am 14 ani și locuiesc în orașul Slănic, județul Prahova, sunt pasionat de pictură, de sculptură, fac parte din ansamblul vocal “Izvorașul vesel” al Parohiei Nașterea Maicii Domnului, dar și din ansamblul de dansuri “Crăișorii”, am participat la foarte multe concursuri, festivaluri și sunt pasionat de aikido, fac parte din Federația de Aikido Modern.
Cum ți-ai descoperit această pasiune?
Mi-am descoperit pasiunea pentru aikido prin intermediul clubului sportiv din orașul natal încă de la înființarea acestuia, în urma cu 11 ani. Părinții mei și-au dorit să practic un sport, iar acesta a fost unul dintre cele mai accesibile. Pe parcurs, dorința părinților de a continua a fost completată și de plăcerea pe care o simțeam eu. Astfel, sportul a devenit o adevărată pasiune, iar pe lângă beneficiile fizice, am avut ocazia să cunosc oameni minunați, care m-au inspirat si mi-au oferit mereu motivația și sfaturile esențiale nu numai performanței în aikido, dar chiar și evoluției în viață.
Care a fost cel mai mare sacrificiu pe care l-ai făcut pentru pasiunea ta?
Singurul sacrificiu în acest sport ar fi timpul necesar performanței în orice domeniu, dar de asemenea, făcând ceea ce îți place, acesta devine relativ.
Care sunt modelele tale – cine te inspiră sau motivează, de la cine (vrei să) înveți?
Pot considera un model demn de urmat pe orice profesor de aikido pe care l-am întâlnit, deoarece pe lângă numeroasele îndrumări, precum cele de a face mereu numai ceea ce îți place și de a îți transforma dușmanul în prieten, mi-au arătat una dintre cele mai mari bucurii pe care o poți simți, aceea de a fi integrat într-un grup ce îți împărtășește pasiunile, alcătuit din persoane ce se pot numi cu adevărat prieteni.
Cum e o zi din viața ta la 14 ani?
Pot descrie o zi din viața mea ca pe un drum în care încerc să țin cont de toate lucrurile necesare reușitei, dar și îndeplinirii țelului meu.
Unde vrei să ajungi cel mai sus? Care ar fi visul tău cel mai cel?
Îmi doresc ca în viitor să pot să am o viață liniștită, desprinsă de alergatura restului lumii, în care să fac ceea ce îmi place, alături de persoanele dragi. Acesta poate fi numit visul meu, și chiar dorința multora, o viața lipsită de griji.
Care sunt lucrurile cele mai importante de urmărit pentru a reuși cineva ce și-a propus?
Cred că pentru aceasta reușita este nevoie de multă muncă, de alcătuirea unui drum care trebuie urmat, dar și de găsirea unei modalități prin care timpul scurt poate fi folosit pentru cât mai multe activități.
Ce sfat ai da astăzi unui tânăr de 14 ani?
Un sfat și un mesaj pe care l-aș transmite tuturor tinerilor de 14 ani ar fi să urmeze proverbul „Carpe Diem” ce se traduce „Trăiește clipa”, iar fericirea din prezent va contribui la un viitorprosper.”
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!