Persoanele care consuma sare in exces prezinta mai multe riscuri de a se imbolnavi de ulcer, potrivit unui studiu realizat in Statele Unite. Sarea hraneste bacteria care provoaca majoritatea ulcerelor stomacale, Helicobacter Pylori.
In Marea Britanie, una din opt persoane sufera de ulcer, o maladie ale carei simptome variaza de la arsuri stomacale la hematemeza (voma cu sange). Patru cincimi din aceste cazuri sunt provocate de aceasta bacterie care determina stomacul sa fabrice mai mult acid decat este necesar.
Cercetatorii au descoperit ca excesul de sare provoaca schimbari genetice ale bacteriei, care devine astfel mai puternica.
Studii anterioare au scos la iveala faptul ca excesul de sare contribuie la cresterea riscului de accidente cerebrale, cancer la stomac, osteoporoza si probleme ale rinichilor.
Medicii spun ca anual ar putea fi salvate, in medie, 35.000 de vieti daca oamenii ar limita consumul zilnic de sare la 6 grame.