Președinta S.O.S. România, Diana Șoșoacă, nu poate candida la alegerile prezidențiale care s-ar putea desfășura în două tururi: primul fiind la data de 24 noiembrie, iar al doilea, dacă va fi necesar, la data de 8  decembrie.

„Această problemă nu a fost ridicată înainte”

Pe lângă decizia CCR, Șoșoacă a mai primit o altă „lovitură”, fiind penalizată de Parlamentul European pentru scandalul din luna iulie. 

„Decizia fără precedent a Curții Constituționale a României (CCR) a stârnit critici din partea rivalilor lui Șoșoacă din întregul spectru politic, inclusiv din partea socialiștilor, a liberalilor și a cadrelor universitare – o personalitate semnalând chiar modul în care aceasta face ecou guvernării electorale a Kremlinului”, notează jurnaliștii Politico.

Este pentru prima dată când un candidat a fost eliminat din cursa pentru funcția de președinte pe baza declarațiilor sale publice, conform Alexandrei Iancu, profesor la Facultatea de Științe Politice de la Universitatea din București.

„Este derutant pentru că am avut candidați anteriori care nu erau neapărat în conformitate cu valorile democratice… dar această problemă nu a fost ridicată înainte”, a spus cadrul didactic   pentru sursa citată. „Este prima dată când instanța analizează valorile și principiile Constituției și vede dacă și candidatul le susține”, a mai adăugat Iancu.

Cine ar fi „complotat” împotriva președintei S.O.S.

Diana Șoșoacă a reacționat la decizia CCR, acuzând UE, evreii, americanii și francezii de complot împotriva sa, dar și instanța însăși.

Curtea Constituțională a României a făcut publică și motivarea deciziei sale, susținând că Diana Șoșoacă nu ar putea, în calitate de președinte, să respecte Constituția țării și să protejeze democrația, amenințând, totodată, apartenența statului la NATO și UE.

CCR a precizat că președinta S.O.S. a promovat constant un discurs antidemocratic și antisemit. În plus, aceeași instanță a semnalat că are o conduită persistentă care amenință fundamentele constituționale ale României și apartenența la structurile euroatlantice.

Pe lângă cele deja menționate, jurnaliștii Politico aduc în atenție și că Șoșoacă a solicitat Uniunii Europene să nu mai ofere sprijin Ucrainei și a susținut că România ar trebui să anexeze unele teritorii ucrainene.

Șoșoacă, „tot ceea ce este rău în politica românească”

Totodată, europarlamentarul a lansat, în cadrul unui interviu acordat Politico, o serie de critici la adresa Israelului, SUA și serviciilor secrete din aceste țări, acuzând că „au influențat decizia instanței”. Sursa citată precizează că Diana Șoșoacă nu a oferit nicio dovadă în acest sens.

„Guvernul Statelor Unite sprijină independența instanțelor din România și nu influențează deciziile”, a spus purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la București pentru sursa citată.

Ambasada Israelului nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Decizia CCR nu a atras critici doar din partea Dianei Șoșoacă. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și eurodeputatul Eugen Tomac, din cadrul formațiunii Renew Europe din Bruxelles, au criticat hotărârea.

Marcel Ciolacu, prim-ministru și președinte PSD. Foto hepta

„Diana Șoșoacă reprezintă tot ceea ce este rău în politica românească”, a spus Eugen Tomac pentru  sursa citată.

George Simion ar putea primi voturile celor care o susțineau pe Șoșoacă

„Cu toate acestea, acest tip de politician nesăbuit nu ar trebui să fie oprit folosind metode de tip Putin”, a mai adăugat el. „Decizia Curții Constituționale este discutabilă și greu de înțeles… Șoșoacă ar trebui să fie eliminată de alegători la urne sau sancționată de cei care apără demnitatea și drepturile cetățenilor prin procese democratice.”

George Simion, președintele AUR. Foto hepta

Conform recentelor sondaje privind alegerile prezidențiale, cursa va fi strânsă și sugerează că liderul PSD (20,3%) și Mircea Geoană, candidat independent (21,4%), vor ajunge în turul al doilea. Înainte de a fi scoasă din cursa pentru Cotroceni, Diana Șoșoacă era cotată cu circa 13,6%, ceea ce o plasa pe locul patru la acel moment.

Conform Alexandrei Iancu, liderul AUR, George Simion, ar putea fi votat de cei care ar fi ales-o pe Diana Șoșoacă.

Jurnaliștii Politico amintesc și că Șoșoacă ar fi cerut celor doi candidați, Ciolacu și Geoană, să se retragă din cursă pentru ca alegerile să fie reorganizate și pentru ca ea să-și depună din nou candidatura. Totuși, aceștia nu au fost de acord.

Reforma CCR, „pusă pe masă de mult timp”

În schimb, prim-ministrul Marcel Ciolacu a susținut că motivarea instanței „întărește discuția privind necesitatea unei reforme ample a CCR”.

„Această discuție trebuie să plece de la realitatea că procedura actuală transformă CCR într-o instanță care nu îi oferă celui în cauză dreptul la apărare sau recurs. De aceea, consider că între BEC și CCR ar trebui să existe un filtru de legalitate pe care îl poate asigura doar Înalta Curte de Casație și Justiție. De aici trebuie să pornim discuția, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială”, a transmis liderul PSD.

Alexandra Iancu susține că reforma CCR „a fost pusă pe masă de mult timp”, însă niciun om politic nu a reușit, întrucât „toate legile merg la CCR”.

CCR a refuzat solicitarea POLITICO pentru un interviu, „pentru a evita speculațiile partizane”.

„Declarațiile sau interviurile oricărui judecător în timpul inițierii și desfășurării campaniei electorale nu sunt adecvate”, a transmis Curtea.

Urmărește-ne pe Google News