„Potrivit actului normativ, beneficiar este orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit şi care apelează pentru prima dată la darea în plată. Pentru orice altă solicitare de dare în plată ulterioară, se plăteşte impozitul pe transferul proprietăţii imobiliare”, se arată în cea mai recentă informare a ministerului Finanțelor.

Decizia prin care cei care dau in plată locuința nu vor plăti nici un impozit a fost anunțată de ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

„După cum am anunţat încă de la sfârşitul lunii mai am demarat această activitate de a elabora cadrul legal care să permită ca la darea în plată să nu se mai plătească impozitul pe tranzacţie, pe transferul proprietăţii. Se aplică pentru o operaţiune de dare în plată, practic pentru un credit, chiar dacă acest credit include mai mult de o proprietate, se aplică pentru tot creditul”,a declarat ministrul Finanțelor.

Apare și registrul celor care au dat în plată

Totodată, dupa cum ziarul nostru anunța în exclusivitate, la începutul lunii se va înființa un registru al acestor acţiuni de darea în plată. Acesta va fi administrat de către notari şi practic acolo se poate verifica foarte uşor în momentul în care cineva solicită să facă uz de această procedură, dacă plăteşte sau nu impozitul pe transferul proprietăţii, dacă a mai beneficiat de o asemenea măsură şi nu a plătit impozitul pe transferul proprietăţii.

„Suntem satisfăcuţi să observăm că formă finală a OUG respectă principalele concluzii ale întâlnirii dintre echipele de experţi ale MFP şi AURSF care a avut loc în dată de 1 iunie a.c. la sediul MFP şi anume aministierea celor ale căror locuinţe au fost vândute înainte de intrarea în vigoare a legii, situaţie prevăzută la art. 8 alin (5) din lege şi aplicarea exceptării pentru o singură dare în plata”, afirmă Alin Iacob, preşedintele AURSF.

Se schimbă Codul Fiscal

Regulile noi adoptate sunt introduse într-o ordonanţă de urgenţă care va modifica noul Cod Fiscal ce tocmai a intrat în vigoare la 1 ianuarie. În plus, cei au fost deja executate silit şi care apelează la Legea dării în plată, pentru a li se anula datoriile neachitate la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal.

Totodată, cei care l-au achitat sub orice formă, după intrarea în vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia, mai ales că persoanele executate silit au obligaţia plăţii impozitului aferent venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

Urmărește-ne pe Google News