Cei doi frați care au fost eliberați din sclavie săptămâna trecută într-o acțiune în care au fost implicați peste 300 de polițiști și jandarmi, o dată cu alți 13 adulți ținuți în lanțuri de rețelele de traficanți. Trupurile plăpânde și murdare ale bieților puști transformați în sclavi – singurii copii aflați în acel moment în captivitate -, sunt brăzdate de răni adânci, încă sângerânde, urme ale torturilor inimaginabile la care au fost supuși în timp. Ba, mai mult, documentele medicale întocmite de specialiștii care i-au consultat demonstrează că băiețeii au fost practic mutilați de acei indivizi cruzi care i-au sechestrat ani de-a rândul.

Le-au fost scoși dinții, le-a fost smuls părul din cap cu patentul, le-au fost crestate urechile, au fost stinse țigări pe pielea lor care acum arată ca la 70 de ani, le-au fost sfărâmate oasele în bătăi crunte, iar carnea de la picioare, în zona gleznelor și a gambelor, le-a fost măcinată până la os din cauza lanțurilor pe care le-au purtat în tot acești ani de sclavie! ”Toracele stâng prezintă o deformare vizibilă a articulației costale (…) fiind urme ale efortului fizic exagerat la care au fost supuși (…) Se observă lipsa parțială a danturii (…) incisivii centrali și laterali sunt sparți, fracturi multiple ale piramidei nazale cu deformarea nasului, care au deformat și fața, iar buzele sunt umflate și sângerează”, sunt doar câteva pasaje din raportul medicilor de la Direcția de Asistență Socială Argeș.

Însă cum au ajuns doi țânci inocenți sclavi în proprietatea unor ”stăpâni” de oameni? Surse judiciare vorbesc despre faptul că mama acestora, o femeie diagnosticată cu retard psihic – singurul părinte al celor doi copii -, i-ar fi dus la Gămăcești după ce casa i-ar fi ars din  temelii. Martorii vorbesc despre un ”troc” pe care femeia l-ar fi făcut: un bol de mâncare pentru ea și un acoperiș deasupra capului pentru cei doi băieți în schimbul destinelor micuților ei. Din acel moment moment, copilașii nu s-au mai putut bucura de libertate, ba chiar au înfruntat moartea în fiecare zi.

Recuperarea este incertă

Frații sunt acum în grija asistenților sociali, într-un Centru de Evaluare și Primire în Regim de Urgență. E un adăpost special, ținut la ”secret”, păzit zi și noapte. Pe perioada în care vor sta acolo, bieții copii beneficiază de măsuri stricte de protecție care includ, pentru siguranța lor, chiar și interzicerea de a merge la școală.

”Sunt într-o stare fizică și psihică foarte proastă. Medicii pediatri ai Direcției de Protecție Socială i-au consultat și acum îi tratează. Nu știm cât va dura recuperarea lor și dacă va fi totală sau nu. E șocant ce li s-a întâmplat”, ne-a declarat Adrian Macovei, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Argeș (foto jos).

Tot într-un centru ”secret”, pe care nu au voie să-l părăsească, sunt ținuți și adulții salvați din mâinile traficanților. Aproape toate victimele, 40 la număr, au fost audiate de polițișltii de la Crimă Organizată și de procurorii DIICOT Argeș.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News