Piața drogurilor se ”mișcă” fără încetare. Apar produse noi, modalități noi de ascundere a stupefiantelor care trebuie să treacă prin filtrul multor controale până să ajungă pe piețele negre din cine știe ce țară. De aceea, specialiștii antidrog ai ANA organizează permanent cicluri de pregătire cu colegii lor din diverse alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Când nu-i antrenează pe polițiști, ofițerii antidrog se ”ocupă” de viitorii oameni ai legii. De pildă, în această perioadă, 80 de elevi de la Școala de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră ”Avram Iancu” de la Oradea sunt antrenați în ceea ce privește noutățile în domeniul luptei împotriva traficului de droguri, dar și în ceea ce privește efectele devastatoare ale stupefiantelor asupra toxicomanilor.

Iuliana Teodorescu, ofiţer de relaţii publice în cadrul ANA

”Profesorii – instructori folosesc filmulețe făcute în timpul unor acțiuni reale, în care elevii – care pot fi polițiști de frontieră sau din alte structuri sau viitori oameni ai legii, elevi la școli ale Internelor -, văd cu ochii lor cum se acționează, care sunt metodele de disimulare ale unui drog în funcție de tipul de stupefiant. În respectivele ședințe de pregătire sunt folosite chiar și mărturiile unor consumatori care explică stările prin care trec, dar și cum au ajuns să intre în contact cu traficanții și cu rețelele lor. Așa, cursanții învață nu numai legislație și modalități polițienești de a acționa în frontieră, ci și să-și dea seama rapid cu ce fel de drog au de-a face, oricât de nou ar fi, dar și să ”traducă” semnele care arată că o persoană consumă stupefiante”, ne-a declarat Iuliana Teodorescu, ofiţer de relaţii publice în cadrul ANA.

Aproape 1.000 de elevi de la Interne și din ”civilie”

Formatorii Agenției Naționale Antidrog (ANA) au antrenat, în cursul anului trecut, 954 de persoane. Dintre aceștia, 302 au fost angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Poliția Transporturi, specialiști din cadrul unor școli de poliție, Polița Rutieră, atât rurală, cât și județeană.

De cursurile specialiștilor ANA au beneficiat și polițiști locali, medici, asistenți medicali care lucrează în penitenciare, juriști, asistenți sociali, profesori, chiar și de religie, psihologi și consilieri școlari și consilieri de probațiune din mai toată țara.

 
 

Urmărește-ne pe Google News