Reintrarea în plată a pensiilor speciale pentru foștii parlamentari a avut loc pe 12 decembrie 2023, după ce în Monitorul Oficial a apărut decizia CCR numărul 678, în care a fost explicat de ce eliminarea acestor venituri e posibilă doar pentru viitor, toți cei cu mandat complet până la 1 iulie 2023 putând fi beneficiari de indemnizație pentru limită de vârstă.

Într-un răspuns pentru Libertatea, Secretariatul Camerei Deputaților preciza că numărul celor care beneficiază de pensii speciale, în calitate de foști deputați, este de 583, date aferente pentru luna februarie 2024.

361 de foști aleși primeau bani pentru un mandat în Parlament, 159 de ex-deputați – pentru două mandate duse până la capăt, iar 63 pentru trei sau mai multe.

La Senat sunt 256 de beneficiari de pensie specială: 141 o primesc pentru un mandat, 55 pentru prezența în două legislaturi, iar 60 – pentru trei sau mai multe legislaturi. Potrivit informațiilor de la Secretariatul Senatului, cuantumurile nete ale pensiilor sunt între 1.968 de lei și 10.951 de lei

Noi dosare pentru pensii speciale

La Secretariatul Camerei Deputaților și-au depus dosarul pentru pensie specială nu mai puțin de 17 persoane după ce pe 12 decembrie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia 678/28.11.2023. Pe de altă parte, la Senat au apărut șase solicitări „în vederea obținerii indemnizației pentru limită de vârstă”, după publicarea în MOf a deciziei CCR.

Iar numărul pensiilor speciale va continua să crească (cu toate că treptat, prin cauze naturale, unele vor ieși din plată). Solicitanții au de partea lor decizia CCR, care precizează: pensiile în vigoare până la aprobarea legii de eliminare a acestora rămân în plată, dar își vor putea cere dreptul în continuare și parlamentarii cu cel puțin un mandat terminat înainte de 1 iulie 2023, indiferent când vor dori, o condiție fiind să aibă vârsta necesară de pensionare.

„Având în vedere cele stabilite, Curtea constată că, sub aspectul efectelor prezentei decizii, repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor indemnizației pentru limită de vârstă, care o aveau în plată, se va realiza ex officio (n.r. – din oficiu), indiferent dacă aceștia au promovat sau nu o acțiune în justiție, începând cu data încetării plății acestora, respectiv 1 iulie 2023, și, totodată, urmează, pe de o parte, să se reia plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă aflate în plată la data intrării în vigoare a Legii nr. 192/2023 în privința tuturor beneficiarilor antereferiți, iar, pe de altă parte, să se acorde această indemnizație deputaților/senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a legii și care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută de lege după data de 1 iulie 2023“, explică judecătorii Curții Constituționale.

Conform calculelor Libertatea, cel mai tânăr parlamentar cu un mandat complet înainte de 1 iulie 2023 e Mara Mareș (născută în iunie 1992). Mareș va putea, dacă va dori să beneficieze de pensie specială, ca în 2055 să-și depună documentele. Printre foștii parlamentari care beneficiază de această indemnizație se numără Petre Roman și Gheorghe Funar.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News