“Domnul general – locotenent (r) Florian COLDEA a desfășurat activități didactice în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, în calitate de profesor, potrivit pregătirii de specialitate și conform curriculei universitare. În ceea ce privește anul universitar 2024 – 2025, programa universitară a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” nu este încă definitivată, însă aceasta nu va include norma didactică pentru domnul general – locotenent (r) Florian COLDEA”, a transmis SRI către Libertatea.
Potrivit unei anchete jurnalistice Pressone din anul 2017, Coldea a dat concurs pe 30 iunie 2017 pentru un post de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI și a fost declarat admis, deși nu îndeplinea toate criteriile cerute de legislație.
Încălcarea codului etic, în pronunțare
Libertatea a cerut SRI să lămurească și dacă, în contextul scandaluilui public generat de dosarul DNA, generalul Florian Coldea a încălcat codul etic al ofițerului SRI. Chiar fostul prim-adjunct al directorului SRI semna un editorial în anul 2015 în revista SRI în care atrăgea atenția cât de importantă este dimensiunea etică în activitatea de intelligence.
“Conex precizăm că, în contextul informațiilor vehiculate în mass-media cu privire la fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații și a cercetării penale inițiate de organele de urmărire penală față de acesta, Comisia de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” s-a autosesizat, urmând ca aceasta să se pronunțe la finalizarea lucrărilor, conform competențelor”, a transmis SRI la solicitarea Libertatea.
Reamintim că DNA a anunţat pe 24 mai, într-un comunicat de presă, că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influenţă pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, şi pe generalul Dumitru Dumbravă, fost şef în SRI, aceştia fiind plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi teritoriul ţării.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea”, a transmis DNA.
Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ formulat de omul de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare pentru fraudă cu fonduri europene.
„În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.
După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale. În contextul menţionat mai sus, în aceeaşi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro”, susţine DNA.
În răspunsul transmis Libertatea, Serviciul Român de Informații a mai precizat că nu se poate pronunța cu privire la instrumentarea cauzelor penale de către organele de aplicare a legii și nici nu are competențe legale de a exprima puncte de vedere referitoare la aspecte, alegații, comentarii ori opinii vehiculate în spațiul public.
“Serviciul Român de Informații își desfășoară activitatea cu respectarea întocmai a atribuțiilor și competențelor stabilite de cadrul normativ în vigoare, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării și sub controlul exercitat de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI. Instituția respectă cu strictețe valorile consacrate de Constituția României, respectiv principiile democrației, independenței justiției și al separației puterilor în stat”, a conchis SRI.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
suparman • 08.06.2024, 08:34
Actiunile Serviciilor d-aia sunt secrete, pentru ca in lumea in care se misca, se executa toate actiunile imorale care exista sau pot fi imaginate. De aceea se tem unii de altii si lumea de ei. Codul de etica pentru ofiterul de informatii e un instrument de dat afara ofiterii cu stomac sensibil, care nu reusesc sa inghita chiar orice. A, deci nu purta basca deci a calcat codul etic? Ii luam boii de la bicicleta. Cum au exact acelasi rol intr-o tara, la niveluri diferite, ofiterii de informatii, la fel ca medicii, se vad pe ei insisi ca un fel de dumnezei intangibili, deasupra oricaror reguli.
gavrildragan • 08.06.2024, 07:47
Această încrengătură este valabilă pentru toate instituțiile statului unde sunt aciuați toți foștii care au prduit țară asta!
Irdumitru • 08.06.2024, 07:41
HAI NU ZAU!!! Pai asta e stire ma ***??? Coldea care ar trebui atarnat cu capul in jos pt tradare si subminarea economiei nationale nu va mai preda???? PE BUNE??? DAR SE PUNEA PROBLEMA SA O FACA SAU CUM ???
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.