Case, terenuri, firme-paravan
Astfel, anchetatorii au pus sub sechestru bunuri aparţinând vărului lui Vanghelie, Mircea Sorin Niculae, soacrei acestuia, Iulia Cucu, dar şi şoferilor George-Aristide Minculescu şi Adrian Murgoci.
Aceştia au rămas fără o casă cu două etaje din Bragadiru, o firmă-paravan ce deţine 70% din acţiunile SC Splai, compania Bucureşti SA, o casă cu trei etaje din Bucureşti, mai multe spaţii comerciale, un teren de peste 42.000 de metri pătraţi şi clădiri ce ocupă 7.700 mp din localitatea ilfoveană Periş – o fostă fermă de creştere a animalelor.
Mai vorbim despre patru autoturisme, dintre care o limuzină şi o maşină de teren marca Mercedes. Sechestrele pe bunurile interpuşilor sunt posibile odată cu intrarea în vigoare a confiscării extinse, dacă se dovedeşte că ele au fost cumpărate din bani proveniţi din comiterea de infracţiuni.
Primarul locuia în şase camere
Şi Marian Vanghelie a rămas fără Mercedesul S Classe pe care îl deţinea, de această dată, “pe persoană fizică”. Cele două apartamente ale edilului sectorului 5 situate pe bulevardul Dacia au fost, de asemenea, indisponibilizate de procurorii DNA.
Unul din ele a fost cumpărat în 2008 cu 225.000 de euro, iar celălalt, în 2001, cu 57.000 de dolari americani. Ambele apartamente sunt situate, de fapt, în aceeaşi casă şi cele şase camere au împreună 214 metri pătraţi utili. Asta este tot ce au găsit procurorii pe numele lui Marian Vanghelie.
Nici un cont şi nici o sumă de bani însemnată. Cercetările sunt, totuşi, în derulare şi nu este exclus ca anchetatorii să identifice şi alte bunuri valoroase, deţinute prin interpuşi. Asta mai ales că valoarea bunurilor sechestrate până în prezent este de aproximativ două milioane de euro, adică 2,2% din mita primită.
Prejudiciu de două miliarde de lei
Marian Vanghelie este pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani şi a fost arestat preventiv în data de 13 martie. Potrivit DNA, el a acordat ilegal contracte în valoare de două miliarde de lei.
Anchetatorii arată că primarul sectorului 5 a perceput un comision de 20%, adică aproximativ 400 de milioane de lei. Mita era dată prin firme-paravan, deţinute de societăţi de tip off-shore, în baza unor contracte fictive. Marian Vanghelie era dispus şi să negocieze: primea şi bunuri imobile drept mită sau accepta până şi lucrări de renovare a unor spaţii comerciale pe care le controla.