Deși șeful Poliției Române Liviu Vasilescu declara pe 10 iulie că “este doar o chestiune de timp” până ce Alina Bica, reținută în Italia, va fi adusă în România, lucrurile s-au complicat.
Avocata Alinei Bica, Laura Vicol, a dezvăluit astăzi, 14 iulie, pentru Libertatea, că fosta șefă DIICOT nu se va întoarce în România mai devreme de luna septembrie 2020.
Cererea de extrădare va fi judecată în septembrie. Așteptăm termenul de atunci.
Avocata Laura Vicol pentru Libertatea:
Ministerul Justiției neagă implicarea în procesul de extrădare
Conform unui comunicat de presă dat publicității astăzi, instituția condusă de Cătălin Predoiu a anunțat că nu se implică în procesul de extrădare, precizând că este responsabilitatea Tribunalului București.
“În momentul de față, există un contact direct între autoritatea judiciară de emitere a mandatului european de arestare (Tribunalul București) și autoritățile italiene. Niciuna dintre părți nu a solicitat, până la acest moment, sprijin sau asistență din partea Ministerului Justiției”, a informat Ministerul Justiției.
Totodată, potrivit instituției, “în ce privește transmiterea documentelor solicitate de partea italiană, informația primară se află la instanța emitentă a mandatului european de arestare, adică Tribunalul București, care are o vastă experiență în astfel de proceduri și răspunde rapid și eficient solicitărilor autorităților de executare ale mandatelor europene de arestare”.
Contactat de Libertatea, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a susținut că nu deține informații suplimentare despre revenirea în România a fostei șefe DIICOT, Alina Bica.
“Absolut tot ce știm la Ministerul Justiției este în comunicatul de astăzi. Nu știm mai mult la acest moment”, a spus Cătălin Predoiu pentru Libertatea.
Istoricul cazului Alina Bica
Alina Bica, urmărită internațional, cu mandat european, pentru infracțiunea de favorizare a infractorului, a fost condamnată la patru ani de închisoare în noiembrie 2016, pedeapsă rămasă definitivă în iunie 2018.
Pe 16 ianuarie 2018, Agerpres anunța, citând surse, că fosta şefă a DIICOT a plecat în Costa Rica şi nu s-a mai prezentat la procese.
În octombrie 2018, Alina Bica, împreună cu Elena Udrea, condamnată la acel moment, definitiv, la 6 ani de închisoare în dosarul “Gala Bute”, au fost reținute în Costa Rica după ce poliţia locală a pus în aplicare o cerere a Interpol.
În decembrie 2018, Elena Udrea şi Alina Bica, aflate de pe 3 octombrie în arest preventiv în Costa Rica, au fost eliberate după ce Tribunalul Bucureşti a decis revocarea cererilor de extrădare, conform Agerpres.
Pe 27 noiembrie 2019, fosta şefă a DIICOT a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender.
Tot pe 27 noiembrie 2019, Poliția Română a dat-o în urmărire pe Alina Bica, după ce instanța supremă i-a respins apelul.
Pe 10 iulie 2020, fosta șefă DIICOT a fost reținută în Italia.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro