Generalul a fost condamnat, în ianuarie 2014, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru că a ajutat aproximativ 200 de candidați să ocupe fraudulos posturi scoase la concurs în urmă cu 10 ani. Concursul a avut loc în 2007, iar până în prezent o instanță de judecată a putut face dreptate doar pentru aproximativ 200 dintre cele aproape 300 de părți vătămate identificate prin acte în acest caz.
Prin decizia de condamnare din ianuarie 2014, instanța supremă a dispus anularea tuturor actelor ce au stat la baza angajării celor care au câștigat concursul prin fraudă, ceea ce s-a și întâmplat.
În schimb, alți o sută de candidați care au luat concursul prin fraudă, dar pentru care justiția nu s-a pronunțat din cauza închiderii celui de-al doilea dosar penal, lucrează și în prezent la această unitate de intervenție.
O situație cel puțin ciudată s-a petrecut în decembrie 2014, când un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa.
Cine ne salvează?
Surse judiciare au declarat, pentru Libertatea, că o situație incredibilă a fost ulterior generată de cei aproximativ o sută de subofițeri încadrați în 2007 prin fraudă și nedați afară pentru că modul în care au ocupat funcţiile nu a mai fost judecat, prin ratarea intervenției în cazul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol din Constanța.
Mai precis, explică sursele citate, printre membrii echipajelor sosite cu întârziere și cu bărci defecte la momentul acelei operațiuni de salvare ar fi fost inclusiv persoane dintre cele care au promovat prin fraudă concursul din anul 2007 de la ISU Dobrogea, respectiv ale căror lucrări au fost luate în colimatorul anchetei și care au dat declarații la DNA privind modalitatea în care au câștigat concursul.
Aceleași surse amintesc faptul că operațiunea s-a desfășurat greoi, nesincronizat, cu utilaje și bărci defecte, motiv pentru care una dintre victime a murit prin hipotermie după ce, scăpată fiind din impact, a strigat îndelung după ajutor, dar bărcile ISU nu au putut porni de la mal.
Au murit așteptând salvarea
Informațiile din presa locală de la acea vreme, privind intervenția celor de la ISU Dobrogea, conturează tabloul unui eșec absolut al echipajelor de intervenție.
„În acea barcă, în momentul respectiv, nu au reușit să pornească motorul, de aceea au considerat oportun să vâslească, să nu mai piardă timpul”, spunea la acea vreme Anca Chiriță, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.
Martorii de la fața locului au declarat la unison că echipa de intervenție a avut comportament neprofesionist, membrii echipajelor s-au comportat haotic și nesincronizat și s-au prezentat la intervenție cu utilaje defecte.
Povestea Gherghinei, pensionara de 93 de ani care mănâncă o dată pe zi, dar a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!