Peste 40 de victime au fost răpite și supuse unor tratamente inumane în comuna Gămăcești din Argeș și tot atâția torționari au fost reținuți pentru investigații. Acest caz înfiorător scoate la iveală un fenomen despre care toți credeam că nu mai există în zilele noastre. Imaginile cu naivii ajunși sclavi în proprietatea acestor indivizi au impresionat toată opinia publică, însă realitatea este la fel de dură, poate și mai tragică, în alte locuri, o spun statisticile, doar că nu am asistat încă la dezvăluiri din iadul tuturor acestor victime.
”Sclavii” erau specializați pe ”meserii”, după nevoile ”stăpânilor”
Conform unui studiu realizat de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, anul trecut județul Argeș se plasa pe locul 8 în grafica județelor cu victime ale traficului de persoane, cu 35 de victime.
Pe primul loc se afla Timișul (50), urmat de Ialomița (49), Mureș (47), Constanța (46), Brașov (45), București (39), Dolj (39), Argeș (35), Vrancea (34), Iași (34). La coada topului se află Maramureș (4), Satu-Mare (2) și Harghita (2).
Același raport arată că cele mai multe victime au fost exploatate în trafic extern, spre Italia, Spania, Germania, Danemarca, Marea Britanie și Franța, traficul intern a crescut de asemenea, susțin specialiștii din cadrul agenției. În anul 2015 au fost identificate 880 de victime ale traficului de persone, în România.
Tiparele infracționale și profilul socio-demografic:
- 1) pondere crescută a victimelor de gen feminin
- 2)cele mai multe victime exploatate sexual
- 3) destinație principală -traficul intern
- 4) cea mai vulnerabilă categoria de vârstă la trafic- 18-40 de ani
Creșterea cu 103 victime de gen masculin schimbă raportul pe gen în totalul victimelor traficului identificate față de anul anterior. Astfel, 66% dintre victimele din 2015 au fost femei, spre deosebire de 74% în anul 2014. Numărul minorilor de gen masculin este cu mult mai mare, de la 10 victime în 2014, la 40 în acest an. În categoria victimelor minore (fete) se observă o ușoară scădere atât în cifre absolute, de la 280 în 2014 la 276 în 2015, cât și ca valoare ponderată din total, de la aprox 37% în 2014, la aprox 31% în 2015.
Cele mai multe victime au fost exploatate sexual, inclusiv prin obligarea la reprezentări pornografice. În cifre absolute, numărul victimelor exploatate sexual este cu numai 23 mai mare, iar în termeni ponderați din total, exploatarea sexuală în rândul victimelor este în acest an de 56,6%, spre deosebire de 60% din total în 2014. În acest an, crește numărul victimelor de gen masculin, în special minori, exploatați sexual.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro