Libertatea a vizitat, in oraşul hunedorean Petrila, locurile in care a crescut fostul lider al minerilor din Valea Jiului.
Deşi Miron Cozma (56 de ani) a plecat de mult timp din cartierul minier Lonea al oraşului Petrila (Hunedoara), localnicii vorbesc des despre el ca despre unul “de-al lor”. Libertatea a mers pe urmele fostului lider al minerilor, pentru a-i descoperi trecutul şi pentru a vedea locul în care a copilărit. Printre altele i-am găsit casa părintească, deţinută acum de altcineva. Dacă Miron şi-ar dori-o, actualul proprietar i-ar vinde-o imediat.
Casa în care a copilărit “Luceafărul huilei” se află în spatele fostului Club Muncitoresc Lonea, pe strada Ana Colda. “Stradă” e un fel de-a spune, pentru că nu există asfalt şi nici utilităţi. Miron şi ai lui au locuit aici până în martie 1989, când în locul lor s-a mutat familia minerului Constantin Luchian, angajat pe atunci, ca şi maistrul Cozma, la Exploatarea Minieră Lonea.
Casa n-a fost niciodată a lor, ci făcea parte dintre locuinţele asigurate de stat celor care veneau din alte zone ale ţării ca să muncească în Valea Jiului. În această situaţie se afla şi familia Cozma, sosită tocmai din Bihor, la jumătatea anilor 50, atunci când Miron avea cam doi ani. Imediat după venirea din Ardeal, înainte de a se stabili în colonia de la Lonea, familia Cozma a locuit, cu tot cu copii, în nişte barăcimuncitoreşti insalubre din satul Jieţ, de lângă Petrila.Astăzi, barăcile nu mai există. După Revoluţie, noul locatar, Constantin Luchian, a putut cumpăra casa.
Acesta, care are acum 50 de ani şi este miner pensionar, îşi aminteşte: “Ne-am mutat aici înainte de Revoluţie, la începutul lui 1989. Atunci a plecat familia lui Cozma, doi băieţi, o fată şi mama lor. Înainte de a ne muta în locul lor, am locuit câteva case mai încolo, deci practic am crescut cu ei. Tatăl, omul care a vrut cu orice preţ să-l facă miner pe băiatul său, a murit cu mult înainte ca familia să părăsească locul. Miron s-a căsătorit cu prima lui soţie, Dana, şi a plecat de aici. Îmi amintesc că după ce s-a mutat cu soţia lui la bloc, Miron spunea că avea atât de puţini bani, încât nu şi-a putut cumpăra nici pat. Dormea pe uşa de la baie, pe care o scosese din balamale. A luat totul de la zero când a plecat de aici”.
Era civilizat şi îi plăcea să danseze
Soţia lui Luchian, Ana, de 50 de ani, a copilărit cu Miron Cozma. “Era un băiat deştept, liniştit, civilizat. Îi plăcea tare mult sportul, juca fotbal şi tenis. Îi mai plăcea să danseze. Ne adunam în fiecare seară, după şcoală, aici, în spatele Clubului Muncitoresc şi ne jucam cu toţii. Nu-mi amintesc să se fi impus ca lider, aşa cum e acum, dar era un bun organizator. El aranja toate petrecerile”, spune femeia. Potrivit celor doi proprietari ai casei lui Cozma, familia “Luceafărului huilei” a avut o situaţie financiară precară, mai ales după decesul tatălui lui Miron.
“Mama celor trei copii era singura care întreţinea familia. Era femeie de serviciu la Clubul Muncitoresc Lonea şi lua 1.400 de lei, dar nu-i ajungeau ca să întreţină trei copii şi să-i şi trimită la şcoală. Aşa că femeia lucra pe la oameni, prin curţile lor şi mai facea un ban”, spune Constantin Luchian.
Ei sunt părinţii „Luceafărului huilei”
“Părinţii mei n-au avut niciodată o poză împreună. N-au apucat să facă. Întâi a murit tatăl meu, apoi mama, în 1987. Am hotărât eu să le fac o poză împreună, aşa că am luat fotografia fiecăruia şi am dus-o la un specialist de la Bucureşti, care le-a suprapus pentru a realiza una comună”, spune Cozma.
Aici a muncit mama lui Cozma
Clubul Muncitoresc din Lonea a fost, timp de mulţi ani, locul de muncă al mamei lui Miron Cozma, singurul întreţinător al familiei după decesul tatălui. Clubul e acum o ruină, cu pereţi dărăpănaţi şi cu geamuri sparte, fiindcă nu mai sunt bani pentru întreţinerea sa.
La 33 de ani, semăna leit cu poetul Mihai Eminescu
La 33 de ani, Miron Cozma semăna perfect cu Mihai Eminescu. Avea părul lung şi dat pe spate şi aceeaşi privire ca a marelui poet. Mai târziu, pe când se afla în închisoare, Cozma s-a apucat să scrie poezii pentru iubita sa de atunci, Marinela Niţu, fapt pentru care a fost numit “Luceafărul huilei”, după celebra operă a lui Eminescu.
După ce a ieşit din puşcărie, s-a retras în casa socrilor fratelui său
Cozma a locuit pentru scurt timp în casa de lângă stadionul din Petrila Imediat după ce a ieşit din puşcărie, Miron Cozma s-a deplasat la casa din Petrila a socrilor fratelui său, Tiberiu, unde s-a întâlnit cu familia reunită. Casa este situată în Colonia Brătianu, lângă stadionul din localitate. Pentru a ajunge aici, Cozma a trebuit să facă un ocol de câteva zeci de kilometri. După cum se ştie, ca urmare a evenimentelor publice la care a participat de-a lungul timpului, Miron Cozma nu are voie să intre în Petroşani şi în Bucureşti.
„Vrea s-o recupereze? I-o vindem!”
Constantin Luchian nu a fost foarte surprins că Libertatea a vizitat locul copilăriei lui Miron Cozma.
“Chiar mă întrebam când veţi veni. Auzisem, la un moment dat, că Miron Cozma ar vrea să-şi recupereze casa în care a crescut. Deşi nu credem că e adevărat, nu respingem această idee. Dacă vrea s-o cumpere, noi acceptăm să i-o vindem. După asta, am auzit că şi-ar dori înfiinţarea unui muzeu cu numele lui, a unei case memoriale, sau aşa ceva. Nu avem nimic împotrivă, daca ni se oferă un preţ bun”, spune Constantin Luchian. La ora actuală, nici în casa, nici în curtea din Lonea nu se mai află vreun obiect care să fi aparţinut familiei lui Miron Cozma