Reamintim, firma de marketing politic a accesat datele private a 87 de milioane de utilizatori Facebook, ceea ce a dus la declanșarea unui adevărat scandal la nivel mondial în privința colectării și protecției datelor private.
Cea mai mare parte a celor 87 de milioane de utilizatori afectați, respectiv peste 70 de milioane, sunt din SUA. Însă 112.000 provin din România, țara noastră fiind dintre cele mai afectate din Europa. Spre comparație, România a avut de două ori mai mulți utilizatori afectați decât Polonia, deși aceasta are o populație de două ori mai mare.
Dilema sediului
Anterior, autoritatea a arătat că nu are jurisdicție și nu poate demara o investigație oficială, deoarece Facebook își are sediul în Irlanda, iar legislația românească privind protecția datelor se aplică doar companiilor din România. De asemenea, nici Cambridge Analytica nu are filială în România. Pe de altă parte, SCL Group – care deține Cambridge Analytica – are o filială în țara noastră.
După aflarea informațiilor privind captarea de date despre cei 112.000 de români, instituția a început să colaboreze cu autoritățile similare din Uniunea Europeană care au aceeași problemă.
Autoritatea britanică conduce investigația oficială
”Așa cum s-a menționat și în corespondența anterioară pe aceeași temă, ca urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la instituția noastră sub nr. 9808/23.03.2018, Autoritatea Naţională de Supraveghere are competenţă delimitată material şi teritorial potrivit art. 2 din Legea nr. 677/2001, la prelucrările efectuate de operatorii de date români sau aflaţi pe teritoriul României, iar din verificarea site-ului www.facebook.com, s-a constatat faptul că acest nume de domeniu este înregistrat de Facebook Inc., cu sediul în SUA.
Totodată, precizăm că Facebook Inc. cu sediul în SUA nu are stabilită o filială pe teritoriul României. De asemenea, nici societatea Cambridge Analytica nu are sediul pe teritoriul României.
În acest context, raportat la derularea unei investigații oficiale în cazul semnalat, vă informăm că, prin comunicatul Grupului de Lucru pentru protecția datelor de pe lângă Comisia europeană (Grupul de Lucru Art. 29) care reunește reprezentanții tuturor autorităților de supraveghere din statele membre (inclusiv România), se precizează faptul că ICO, autoritatea de supraveghere din UK, conduce investigația în ceea ce privește Facebook și Cambridge Analytica, având întregul suport al Grupului de Lucru Art. 29, ai cărui membri colaborează în cadrul acestei activități”, a transmis instituția.
Ce au făcut alții
Cu toate acestea, alte state – precum Germania, Filipine, Indonezia sau Noua Zeelandă – au demarat deja investigații specifice în privința accesării ilegale a datelor, indiferent că Facebook are sau nu sedii pe teritoriile lor.
Dar ANSPDCP spune că Germania poate face această investigație deoarece Facebook are un sediu secundar în această țară.
”În ceea ce privește precizările dvs. privind faptul că în unele state membre au fost efectuate demersuri în acest caz, printre care și Germania, menționăm că Facebook are stabilite sedii secundare pe teritoriul unor state membre, inclusiv în Germania”, conform instituției.
Nu se poartă corespondență
Autoritatea română nici nu poartă o corespondență cu Facebook și Cambridge Analytica în privința celor 112.000 de conaționali afectați.
”Prin urmare, nu se poartă, în prezent, o corespondență și/sau discuții directe între Autoritatea de Supraveghere din România și oficialii Facebook, dar Autoritatea Națională de Supraveghere colaborează cu celelalte autorități de supraveghere în cadrul Grupului de Lucru Art. 29 și urmărește îndeaproape demersurile efectuate în realizarea acestei investigații, la finalizarea căreia rezultatele vor fi date publicității”, conchide ANSPDCP în răspunsul trimis.
Citește și:
ANALIZĂ | În România, duduie economia, dar și sărăcia