Instituția condusă de către Victor Ciorbea este singura abilitată din România să atace ordonanțe de urgență la CCR. Atât opoziția, cât și sindicatele au cerut Avocatului Poporului să atace transferul contribuțiilor la angajat încă de la finele anului trecut, când măsura încă nu intrase în vigoare. Modificările fiscale au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
”Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal este în atenția instituției Avocatul Poporului. Datorită complexității petiției formulate, precum și a numărului însemnat de petiții cu obiect similar, actul normativ este analizat pe fond sub prisma diferitelor solicitări formulate atât de către persoane fizice, cât și de persoane juridice.
Mai mult decât atât, este necesară examinarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare, care de asemenea modifică dispozițiile Codului Fiscal.
În plus, Avocatul Poporului a solicitat confederațiilor sindicale informații concrete privind impactul și efectele transferului contribuțiilor sociale în sarcina angajatorilor (sic!), care nu ne-au fost furnizate până la data prezentei”, spune Erzsebet Dane, adjunctă a Avocatul Poporului.
Ce presupune revoluția fiscală
Experții fiscali au avertizat încă de la finele anului trecut că trecerea contribuțiilor sociale la angaajat ar putea duce la scăderea cu 20% a salariilor în mediul privat, deoarece nu toți patronii vor majora salariile brute ale angajaților cu diferența.
De altfel, Dumitru Costin – liderul Blocului Național Sindical – a declarat recent că doar 48% dintre angajatorii din România au operat modificări ale contractelor în REVISAL, astfel că peste 2 milioane de români ar avea salariile reduse ca urmare a trecerii contribuțiilor.
Guvernul peticește continuu
Un alt efect al revoluției fiscale este că programatorii, cercetătorii și persoanele cu dizabilități s-au trezit cu cu scăderi de salarii. Și asta pentru că aceste categorii sunt deja scutite de impozitul pe venit, astfel că reducerea acestuia de la 16% la 10% nu mai poate să le compenseze scădere, chiar dacă angajatorii majorează salariile brute cu 20%.
Pentru a evita acest lucru, Guvernul a venit la finele anului trecut cu o schemă de ajutor de stat. În acest an a anunțat că doar firmele care au majorat salariile brute primesc bani.
Oameni care au venit cu bani de acasă
Un alt efect pervers al modificărilor fiscale este cazul celor cu contracte part time. Practic, aceștia trebuiau să vină cu bani de acasă, deoarece contribuțiile se calculează prin raportare la salariul minim, nu la suma efectiv câștigată.
Concediile medicale și indemnizațiile mămicilor
O altă problemă o constituie scăderea sumelor primite din concedii medicale de către români și scăderea indemnizațiilor pentru mame, tot ca urmare a revoluției fiscale.
Guvernul Dăncilă a ”peticit” această problemă în ședința de zilele trecute. Concediile și indemnizațiile rămân la fel, dar numai până la finalul lunii iunie.
Haos cu Declarația 600
În fine, un adevărat haos a fost provocat de către coaliția PSD-ALDE cu Declarația 600. Aceasta trebuia depusă până la 31 ianuarie de către avocați, notari, scriitori, ziariști, artiști, dar și cei cu venituri din chirii sau arendă. De asemenea, erau obligate să transmite formularul toate persoanele fizice autorizate.
Fiscul a estimat că 210.000 de români trebuie să depună Declarația 600, dar alți experți au dat un milion sau chiar trei milioane ca estimare.
Guvernul Dăncilă a amânat termenul de de depunere a Declarației 600 până pe 15 aprilie. Dar nici aceasta nu este decât o rezolvare temporară, căci până atunci autoritățile promit să vină cu un formular unic care să cuprindă tot.
Cum va arăta acest formular nu știm încă, cert este că oficialii Fiscului spun că va fi ”o surpriză plăcută pentru toți contribuabilii”.
Victor Ciorbea, contestat
Victor Ciorbea a fost contestat la începutul anului trecut, în contextul protestelor privind Ordonanța 13. Protestatarii i-au solicitat atunci demisia pe motiv că nu vrea să atace la CCR ordonanța respectivă. Ulterior, acesta a anunțat că o va trimite la CCR, iar Guvernul Grindeanu a anunțat că o abrogă prin Ordonanța 14.
Avocatul Poporului da vina pe sindicate by phradamon on Scribd
Asasinul libian drogat, transferat la Spitalul Penitenciar Rahova. Va fi supus unui tratament de dezintoxicare