Concret, în sesiunea din toamnă a Parlamentului va fi depus un proiect legislativ care prevede că elevii care provin din familii care nu au venituri suficiente pentru a le asigura pregătirea școlară să primească din partea statului sume suficiente de bani în așa fel încât aceștia să aibă tot ce le este necesar pentru a putea studia.
Banii li se vor acorda părinților sau tutorilor legali dacă elevii sunt minori sau acestora direct dacă au împlinit 18 ani. Aleșii se gândesc încă dacă ajutorul să fie direct în bani, sub formă de vouchere sau tichete valorice.
”Suma ar trebui să fie undeva între 1500 de lei lunar și 2500 de lei lunar în funcție de necesități și de stadiul în care e elevul.Dacă locuiește în localitatea unde este și școala atunci, normal,că va primi mai puțin. Dacă trebuie să facă naveta sau să stea în gazdă sau la cămin, atunci suma crește. Și nivelul studiilor se difernțiază la bursă. Pentru gimnaziu suma e mai mică, căci și necesitățile sunt mai reduse. La liceu sunt alți bani, iar la facultate cei mai mulți”,ne-au spsu aleșii care lucreză la lege.
De această bursă nu vor beneficia decât acei copii care au medii peste 9, pe tot timpul anului școlar. Cei care vor gestiona acești bani vor fi primăriile din localitățile unde elevii au domiciliul. Responsabilii de la primării vor da acești bani după ce se vor consulta cu școlile unde învață elevii.
Totodată parlamentarii au de gând să-i lege de ”glie” pe acei elevi care vor primi bursele de la stat, și anume prin obligarea acestora ca timp de 5 ani după terminarea studiilor liceale sau universitare să lucreze doar în România, iar dacă pleacă în altă țară, atunci copii vor returna în 5 ani bani primiți de la stat.