Actuala lege electorală care a permis ca în Legislativ să pătrundă 588 de aleşi s-ar putea modifica începând cu 2016, când vom avea din nou alegeri parlamentare. Concret, surse din cadrul Comisiei de cod electoral au declarat pentru Libertatea că la viitoarele alegeri se va renunţa la votul uninominal cel de acum şi se va trece la cel pe listă de partid, aşa cum era până în 2004.
“Ne gândim şi la varianta votului mixt, aşa cum e în Germania, adică şi pe listă, şi uninominal. Cel mai probabil, deputaţii vor fi aleşi pe listă de partid şi vor fi maximum 320, iar senatorii, pe listă uninominalămixtă, şi vor fi 80 -100 de persoane în viitorul Senat”, ne-au mai spus sursele.

Se vrea ca «şefii» de pe judeţe să poată fi uşor schimbaţi

Mai mult, se discută şi despre schimbarea alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene, aceştia urmând a fi desemnaţi din rândul consilierilor judeţeni. “În acest fel vor dispărea baronii locali. Aceştia nu vor putea sta 4 ani la şefia unui judeţ, ca acum, şi să facă tot felul de matrapazlâcuri, iar nimeni să nu-i poată lua la rost. Dacă se constată că un şef de CJ face măgării, atunci consilierii îl vor putea schimba oricând”, ne-au mai explicat membrii comisiei. Proiectul de lege ar urma să fie supus la vot în vara anului viitor.

Urmărește-ne pe Google News