Vestea ridicării vizelor, în cazul în care se va ajunge la un acord privind CETA, ar fi una de bun augur având în vedere că vine cu o serie de avantaje pentru români, atât pentru cei care vor să facă afaceri cât şi pentru cei care vor să emigreze sau doar să călătorească în Canada.

Canada, mai mult imigrare decât turism

„Realitatea este că momentan nu prea sunt turişti care merg în Canada, majoritatea alegând SUA. Dar este foarte posibil ca şi Canada să devină o destinaţie turistică de la 1 decembrie 2017 şi va fi şi mai mult promovată şi mai mult de agenţii. Românul cu cât are facilităţi mai multe cu atât este mai deschis”, ne-a declarat Traian Bădulescu, consultant turistic.

Potrivit lui, Canada este mai mult o destinaţie de imigrare nu de turism, având în vedere că turişti români nu sunt nici câteva mii pe an. „Dar ne mai fiind nevoie de viză va substitui dorinţa unor români de a vedea Amercia şi probabil că va creşte foarte mult coasta de est cu Quebec, Monreal şi alte astfel de oraşe. Va fi şi un grad de imigraţie, dar Canada are propriile criterii pentru imigraţie, accepând numai oameni calificaţi de calitate, care au ce oferi mulţi ar putea veni”, a mai spus Bădulescu.

Imigranţii ar putea veni tot din rândul celor care au deja rude acolo, pentru că, aceştia ar avea cele mai mari şanse de găsire a unui job spun specialiştii. Din acest motiv Canada nu ar trebui să se teamă de un val uriaş de imigranţi. În plus, odată cu aceste eliminări ale vizelor vor scădea şi preţurile biletelor de avion dar şi ale pachetelor turistice.

Potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică la solicitarea Libertatea, în 2015, doar 1617 români au călătorit către Canada pentru vacanţe şi afaceri.

Poartă între-deschisă către Shengen

„România a obţinut un tratament egal cu celelalte state din Uniunea Europeană. E o poartă de deschidere către Shengen care mie unul mi se pare o absurditate că încă mai există. Pe plan al semnificaţiilor, acest acord este un pas foarte important pentru România”, ne-a declarat Aurelian Dochia, economist.

De asemenea, potrivit analistului economic, Claudiu Cazacu, eliminarea vizelor va facilita şi relaţiile comerciale. „Noi oricum stăm foarte bine în relaţiile cu Canada având un surplus de 189 de milioane de dolari canadieni, exporturile fiind de 270 de milioane de dolari canadieni şi importurile de doar 81 de milioane”, ne-a mai declat Cazacu.

Potrivit lui, România stă foarte bine la categoria textile, Canada importând de 63 de milioane de dolari canadieni şi exportând de un milion de dolari canadieni. Apoi maşinile şi utilajele electrice şi industriale le exportăm peste ocean în valoare de 50 milioane de dolari şi importrăm de 15 milioane.

Acordul CETA şi beneficiile pentru România

„Dacă avem deja nişte relaţii comerciale foarte bune, eliminarea vizelor nu va face altceva decât să impulsioneze acest lucru. În plus, un aspect foarte bun ar fi acela al eliminării barierelor comerciale. Acordul CETA poate să aibă nişte aspecte foarte controversate. E clar că liberalizarea înseamnă pentru nişte provocări majore pentru anumite categorii de producători care nu se pot adapta. Dar în general, la nivelul UE, acordul CETA (n.r – acordul economic şi comercial) va însemna că pentru aproape toate produsele industriale şi pentru unele produse agricole se elimină taxele vamale din momentul acordului”, a mai spus Cazacu.

Pentru câteva categorii agricole şi pentru autovehicule există o eliminare treptată a taxelor vamale de 3 până la 7 ani. „Asta înseamnă că pentru noi este o reală şansă, în timp pe care nu ar trebui să o neglijăm, iar companiile ar trebui să devină cât mai vizibile şi să participe la orice eveniment comercial acolo. Deci românii care vor să se ducă acolo, ar trebui să se ducă şi cu cărţile de vizită în buzunar”, a mai spus economistul.

Potrivit datelor provenite de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în România există 1.862 de firme canadiene care au un capital social subscris de aproape 380 de milioane de lei.

De asemenea, conform informaţiilor INS, România a exportat în 2016, până în luna iulie, peste 8.400 de tone de cereale cu o valoare de 2,5 milioane de euro. În schimb, România a importat aproape 12.000 de tone de uleiuri minerale şi combustibili cu o valoare de aproape 4,9 milioane de euro.

Negocierile vor fi reluate

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, încearcă să salveze parteneriatul comercial UE-Canada (CETA). Liderul european are, sâmbătă, întâlniri de urgență cu ministrul canadian al comerțului și cu liderul regiunii Valonia, regiune care a împiedicat semnarea tratatului ce ar urma să crească tranzacţiile comerciale bilaterale cu 20%.

Toate statele membre UE susțin parteneriatul comercial UE-Canada (CETA), mai puțin regiunea belgiană Valonia. În acest caz, Belgia nu poate să-și dea acordul, deoarece constituția țării prevede aprobarea tuturor entităţilor regionale belgiene.

Altfel, cei 3,6 milioane de locuitori din Valonia au oprit acest acord. În comparație, populația Canadei se ridică la 36,3 milioane de locuitori, iar populația țărilor membre UE – la 508 milioane de oameni.

Negocierile privind acordul CETA au început în 2009, iar săptămâna viitoare documentul ar fi trebuit să fie semnat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News