E suficient ca hackerul să piardă cinci minute din timpul lui prețios pentru a descărca un soft care să-l ducă în partea nevăzută a internetului (dark side) și să-i ofere postura de anonim în spațiul virtual. Bine camuflat și ”înarmat” cu totul felul de programe care-i protejează identitatea calculatorului, infractorul cibernetic poate să se lanseze în orice fel de afaceri ilegale: vânzări de droguri, de arme sau propuneri de sex bine plătite.
Problema cea mare intervine atunci când capii rețelelor care își expun mărfurile pe internetul ”întunecat” trebuie să intre în posesia sumelor plătite de clienți. Pentru a nu atrage atenția ofițerilor de la Crimă Organizată asupra lor, ei angajează tineri oferindu-le, chipurile, posturi de agent financiar, plătite la comision fix sau la valoarea produselor sau sumelor care le trec prin mâini sau prin conturi.
Traficanții plătesc la comision, pentru fiecare livrare
”E la modă ca persoanele să fie recrutate doar pe internet în baza unor documente scanate ce poartă, pentru siguranță, ștampile ale unor firme. Apoi sunt puși să-și facă conturi bancare prin care să ruleze banii proveniți din crima organizată. Sunt plătiți la comision pentru fiecare livrare fără să-și cunoască șefii. Când realizează în ce s-au băgat sunt deja membri ai rețelelor de traficanți de droguri sau de arme, de exemplu, și e mai greu să pleci”, ne-a explicat subcomisarul Ionuț Stoica, șeful Biroului de Investigare a Infracțiunilor Informatice din cadrul IGP.
Cum ar putea evita tinerii recrutarea într-o astfel de grupare? Documentațiile primite pe mail pentru angajare trebuie verificate foarte bine și, în nici un caz să nu trimită acte personale prin poșta electronică. ”Totul trebuie făcut față în față pentru a ști cine e angajatorul, unde are sediul, cu ce se ocupă”, mai spune Ionuț Stoica.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro