„Am fost lăsați singuri în fața dezastrului și ne simțim neputincioși”, a declarat pentru Libertatea un membru al White Helmets, organizație de voluntari care operează și în nord-vestul Siriei, în zonele controlate de rebeli. Acestea au fost și cele mai afectate de cutremurul din 6 februarie, în urma căruia aproape 6.000 de sirieni au murit, potrivit ultimelor date oficiale.  

EXCLUSIV. Cinci sirieni vorbesc despre durerea și disperarea din țara lovită de cutremur și măcinată de război. „Singuri în fața dezastrului”
Sute de oameni au rămas prinși sub dărâmături, pentru că voluntarii sunt prea puțini, iar echipamentele lipsesc. Foto: Pagina de Facebook a Syria Civil Defence – The White Helmets

Bărbatul, care a dorit să-și păstreze anonimatul, face parte din echipa care acționează în provincia Idlib, unde ajutorul internațional este aproape inexistent. „Este o catastrofă. Pagubele sunt enorme. Inclusiv casa mea a fost distrusă”, a adăugat voluntarul. 

Războiul civil, care durează de 12 ani, a rupt Siria în mai multe bucăți – controlate de regimul de la Damasc sau de rebeli – ceea ce îngreunează situația și face dificilă livrarea de ajutoare internaționale în zonele grav afectate.

Primul convoi umanitar al Națiunilor Unite a ajuns în zona controlată de opozanții președintelui Bashar al-Assad abia la patru zile după cutremur. În condițiile în care fusese trimis înainte ca seismul să aibă loc. 

Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Recomandări
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”

Pe 13 februarie, la o săptămână de la tragedie, președintele sirian a emis o autorizație de trei luni pentru ca ajutoarele ONU să ajungă în nord-vestul Siriei prin alte două puncte de trecere a frontierei dinspre Turcia. Până atunci, era aprobat un singur coridor umanitar între cele două țări, iar liderul de la Damasc, sprijinit de Rusia, a insistat ca toate donațiile să treacă prin zonele controlate de guvern. 

„Situația e mult mai rea decât în poze”

„Aici situația e dramatică”, spune Georgina, o tânără de 18 ani din Alep, al doilea oraș sirian ca mărime. Deja distrus de luptele dintre rebeli și forțele proguvernamentale, orașul istoric a fost lovit din plin și de cutremurul de 7,8 pe scara Richter. 

„Nu mai funcționează nimic, școlile și universitățile au fost închise. Mulți oameni și-au pierdut casele sau le-au fost atât de avariate, încât se tem să mai intre în ele, așa că s-au refugiat pe unde au putut, în biserici, moschei sau în corturi”, povestește tânăra. 

Georgina spune că, în ciuda mobilizării societății civile, marea problemă este lipsa echipamentelor, fără de care victimele nu pot fi salvate. „Au fost multe situații în care oamenii au supraviețuit cutremurului, dar au murit pentru că n-au putut fi scoși la timp de sub dărâmături.”

Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
EXCLUSIV. Cinci sirieni vorbesc despre durerea și disperarea din țara lovită de cutremur și măcinată de război. „Singuri în fața dezastrului”
Un voluntar al White Helmets ține în mână o jucărie găsită printre dărâmături. Foto: Pagina de Facebook a Syria Civil Defence – The White Helmets

În timpul unei vizite în Alep, Mirjana Spoljaric, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), a cerut „acces umanitar deplin” în toate zonele afectate de cutremur. 

„Este dificil să găsesc cuvinte pentru a descrie pierderile și suferința pe care le-am văzut. Oamenii sunt epuizați și speriați. Rezistența lor a fost distrusă de război. Serviciile de bază – apă curată, încălzire, asistență medicală, electricitate – erau extrem de slabe înainte de cutremur. Situația este și mai gravă azi. Ajutorul umanitar trebuie depolitizat, iar salvarea de vieți trebuie să fie o prioritate colectivă”, a declarat Spoljaric, potrivit The Guardian

Situația e mult mai rea decât vedeți în fotografii și pe social media. În jur de 5,3 milioane de sirieni au fost afectați, cei mai mulți au rămas fără case, au pierdut totul în doar câteva clipe.

Ranwa Kamal Ashkar, locuitoare din Damasc: 

Sirienii își scot semenii de sub betoane cu mâinile goale

România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești
Recomandări
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești

Ranwa Kamal Ashkar, care locuiește în Damasc, a explicat pentru Libertatea că mare parte din ajutorul oferit victimelor cutremurului vine tot din interiorul țării, de la cetățeni și organizații locale. Tinerii din capitala Siriei s-au organizat în grupuri și au plecat în zonele afectate, spune ea. Însă raportul dintre salvatori și victime este disproporționat – numărul celor afectați este uriaș. 

„Voluntarii încă încearcă să salveze victimele prinse sub clădiri. E îngrozitor. Oamenii plâng și imploră să fie salvați de sub dărâmături, dar voluntarii n-au ce să facă. Îi aud, imploră ajutor, dar nimeni nu-i poate ajuta”, spune tânăra într-o discuție telefonică și izbucnește în lacrimi. 

De cele mai multe ori, sirienii își scot semenii de sub dărâmături cu mâinile goale, pentru că nu există suficiente echipamente și mașinării pentru a muta plăcile de beton. O altă problemă este și lipsa combustibilului. „Ne lipsesc și cunoștințele necesare pentru a gestiona o asemenea criză. Avem nevoie de mult mai mult, avem nevoie de echipamente, de profesioniști”, spune Ranwa printre suspine. 

EXCLUSIV. Cinci sirieni vorbesc despre durerea și disperarea din țara lovită de cutremur și măcinată de război. „Singuri în fața dezastrului”
Reacția unui sirian în fața dezastrului. Foto: Pagina de Facebook a Syrian Arab Red Crescent

Italia și România, primele țări europene care au sărit în ajutorul Siriei

Iar sancțiunile impuse de Occident Siriei îngreunează și mai mult eforturile de salvare, adaugă tânăra. „Din păcate, nici comunitatea internațională nu ne ajută prea mult.”

Însărcinatul cu afaceri al Uniunii Europene în Siria, Dan Stoenescu, a declarat pentru Reuters că blocul comunitar a strâns peste 50 de milioane de euro pentru a oferi ajutor sirienilor afectați de cutremur și pentru a susține misiuni de salvare atât în zonele controlate de guvernul lui Assad, cât și în cele loiale rebelilor.

„Este absolut nedrept să fim acuzați că nu acordăm ajutor, când, de fapt, de peste un deceniu facem în mod constant exact acest lucru, iar acum eforturile noastre sunt cu atât mai mari”, a adăugat Stoenescu.

Primul transport european – 30 de tone de ajutoare umanitare din partea guvernului italian, inclusiv patru ambulanțe și echipamente medicale – a aterizat sâmbătă la Beirut, în drum spre Damasc. 

Și România a trimis marți 40 de tone de echipamente care vor fi distribuite în toate zonele afectate de cutremur din Siria.

„Suferim de 12 ani”

Ranwa susține însă că țara ei are nevoie de ajutor pe termen lung și subliniază că acest cutremur doar a adâncit și mai mult criza umanitară în care se găsea Siria. 

„Nu e vorba doar despre apă și mâncare, despre donații pentru o lună sau două. Cei mai mulți sirieni au pierdut absolut tot ce aveau. Suferim de 12 ani din cauza războiului, din cauza sancțiunilor, acum și din cauza cutremurului. Ne lipsesc o mulțime de lucruri esențiale, salariile sunt foarte mici. Suntem un popor distrus psihic, sănătatea noastră mentală e la pământ, avem nevoie de ajutor pentru a ne însănătoși”, explică femeia. 

Înainte de cutremur, în jur de 4,1 milioane de persoane, în mare parte femei și copii, aveau nevoie de ajutor internațional pentru a supraviețui în nord-vestul țării, controlat de o alianță jihadistă și de facțiuni rebele susținute de Turcia, care se opun președintelui Bashar al-Assad, scrie BBC

Anul trecut, aproximativ 600 de camioane cu donații au trecut în fiecare lună din Turcia prin Bab al-Hawa, singurul punct de trecere a frontierei pe care ONU a fost autorizat să-l folosească până recent. 

Cer comunității globale ca în fața acestui dezastru să lase deoparte chestiunile politice și să trateze toți oamenii în mod egal. Și noi suntem oameni, și noi avem dreptul să trăim în pace, avem dreptul la o viață normală.

Ranwa Kamal Ashkar, locuitoare din Damasc: 

„Ne e groază de un nou cutremur mare”

Undele de șoc și îngrijorare se resimt chiar și în zonele care n-au fost puternic afectate de cutremur. În Homs, unul dintre cele mai populate orașe, doar câteva clădiri s-au prăbușit și câțiva locuitori au fost răniți. Dar n-au existat relatări oficiale despre aceste lucruri, spune pentru Libertatea Hala, care este studentă. 

EXCLUSIV. Cinci sirieni vorbesc despre durerea și disperarea din țara lovită de cutremur și măcinată de război. „Singuri în fața dezastrului”
Salvatori, la locul unei clădiri prăbușite în urma cutremurului din orașul Armanaz, provincia Idlib, Siria, 6 februarie 2023. Foto: EPA

„Chiar dacă orașul nu a avut prea mult de suferit, toți suntem speriați și întristați de ceea ce ni se întâmplă. Ne e groază că un nou cutremur mare se poate produce în orice moment și poate că nu vom mai fi la fel de norocoși. În plus, multe blocuri din Homs s-au crăpat, iar oamenilor le este teamă să mai stea în casele lor, așa că locuiesc la rude sau prieteni”, povestește tânăra. 

Siria nu poate face față singură acestei tragedii, mai ales că este o țară deja distrusă de război. Nu duceam o viață decentă nici înainte de cutremur, imaginați-vă cum e acum.

Hala, locuitoare din Homs: 

Sora ei, Joyce, adaugă că marea problemă este lipsa echipamentelor necesare pentru a scoate victimele de sub dărâmături, dar și incapacitatea țării de a-și ajuta propriii cetățeni. 

Earthquake aftermath in SyriaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

„Siria nu este o țară bogată pentru a-i putea ajuta pe cei afectați și pentru a reconstrui orașele distruse din temelii. Nu există nici suficiente provizii pentru toți cei afectați. Milioane de oameni au rămas pe drumuri și nimeni nu știe ce se va întâmpla cu ei”, spune Joyce. 

Sirienii au nevoie de libertate, am suferit destul, din 2011 încoace doar asta facem: suferim. Avem nevoie de ajutorul tuturor țărilor și de ridicarea sancțiunilor pentru a ne reconstrui țara.

Joyce, locuitoare din Homs:

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Observatornews.ro
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI