Ce ne facem cu carnatii, caltabosii, sunca, piftia sau sarmalele, alimente grase, dar care țin de traditie. Cat si cum ar trebui consumate?
Ar trebui consumate cu moderatie si in cantitati cat mai mici. Daca se poate, ar trebui sa optam pentru variantele preparate din carne mai slaba, fara grasime aparenta. Sunca si jumarile au o cantitate prea mare de grasime saturata, nefiind premise persoanelor care au probleme cu colesterolul sau cu ateroscleroza. Varianta ideala este aceea in care consumam variante mai sanatoase ale produselor traditionale, de exemplu piftie de curcan sau de pui. Friptura ar putea fi din muschiulet slab de porc, din carne de vită sau de curcan. Caltabosul poate fi inlocuit cu o rulada de carne cu legume sau un drob din carne de vită si verdeata. Cu putina imaginative si bunavointa, ne putem bucura de preparate extraordinar de gustoase, care insa nu le pun sanatatea ori silueta in pericol.

Top 3 alimente nocive de pe masa de Crăciun

Daca ar trebui sa faceți un top 3 al alimentelor cele mai nocive de pe masa de Craciun din punctul dumneavoastra de vedere, care ar fi acestea?
Aș pune pe primul loc șunca si toate preparatele foarte grase (caltaboș, carne la garnita, jumări). Apoi ar urma alcoolul consumat în exces și, nu in ultimul rand, dulciurile consumate in cantitati mari la finalul meselor copioase.

Care sunt bolile la are se expun românii prin consumul excesiv de alimente?
Perioada sarbatorilor de iarna este delicata pentru oricine trebuie să urmeze un regim hipolipidic sau care trebuie să își monitorizeze aportul de glucide sau sare. Cu precadere se acutizează problemele cauzate de colici biliare, nerespectarea regimului alimentar predispune la tulburari de tensiune din cauza consumului crescut de sare si nici cei suferinzi de boli de rinichi nu au o perioada prea usoara. Diabeticii sunt și ei supusi tentatiilor. Toate aceste categorii de bolnavi trebuie să fie atenti în perioada sarbatorilor de iarna și să găsească variante mai apropiate de regimul recomandat de medic pentru a nu își periclita starea de sănătate.

Cum arata masa dumneavoastră de Crăciun?
Eu mă bucur de sarbatorile de iarnă, într-o varianta oarecum moderată, dar relaxată. Voi consuma si din produsele traditionale, dar cu masura si fara sa le asociez cu paine ori mamaliga. Ma bazez mult pe salate si muraturi ca garnitura la carnea de porc si incerc sa mananc bucati de carne fara prea multa grasime aparenta. La noi acasa se face piftie din curcan și nu pot să spun că mă omor dupa caltabosi si carnati, chiar daca leberul si șoriciul îmi plac foarte mult. Mănânc dimineata cozonac, cu lapte si cafea la micul dejun, pentru  ca imi place foarte mult si nu vreau sa ma lipsesc de aceasta placere, iar la mesele de Craciun o sa ma bazez pe carne fara grasime aparenta, sorici, leber si piftie de curcan acompaniate de legume simple si salate. Si, ca să nu ma chinui cu prea multe kilograme în exces la sfarsitul vacantei, o să mă bucur de sporturile de iarnă și alergarea in aer liber cat de mult pot, în fiecare zi.

Vezi AICI mai multe sfaturi ale lui Cori Grămescu!

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

 
 

Urmărește-ne pe Google News