„E întuneric, sunt -12 grade. Doar -12, e ceva atipic, de obicei în perioada asta în Astana (capitala Kazahstanului, azi Nur-Sultan, n.r.) sunt -30”, a spus femeia de 34 de ani, într-un mesaj vocal. Apoi, s-a îmbrăcat mai gros și a ieșit pe balcon să facă poze, la rugămintea reporterilor. În Kazahstan era un pic trecut de ora 18, cu patru ore mai mult decât în România.
În timpul interviului care a avut loc prin mesaje audio pe Facebook, femeia a încetat să mai primească mesajele transmise de către reporteri.
Nemulțumirea oamenilor din Kazahstan a ajuns la cote maxime după ce prețul combustibilului s-a dublat peste noapte, în condițiile în care țara din Asia Centrală e bogată în resurse de petrol și un important exportator. De acolo este și investitorul care deține Petromidia, cea mai mare rafinărie din România. Creșterea prețului combustibilului a venit după ce inflația și șomajul erau deja mari în Kazahstan, iar pandemia le îngreunase viața oamenilor de rând.
Sociologa kazahă care a vorbit cu ziarul a dorit să rămână anonimă din motive ce țin de siguranța sa într-o țară în care în ultimele trei zile zeci de protestatari au fost uciși în stradă de poliție și forțele armate.
Libertatea: Bună și mulțumim! Sper că ești bine. Unde te afli acum și care e atmosfera acolo?
– Sunt bine, sunt acasă, am dormit mai mult pentru că nu am avut internet. Sunt în concediu de la lucru, dar colegii mei care lucrează nu au voie să se ducă la birou, trebuie să lucreze de acasă, dar de fapt nu pot lucra pentru că nu au internet.
– Unde locuiești?
– Locuiesc în Astana, iar aici situația e mult mai bună decât în Almatî (în sudul țării, unde în timpul protestelor mai mulți oameni au fost „eliminați”, n.r.). Nu aud zgomote, în zona în care locuiesc eu e liniște, dar în altele au fost unele violențe între protestatari și poliție.
– Ce s-a întâmplat în ultimele două zile?
– Nu am avut internet, abia acum o oră (ora 13 în România, n.r.) și-a revenit conexiunea. Guvernul a blocat internetul de ieri și acum aproximativ o oră au dat din nou drumul la conexiune. Acum două zile am auzit despre protestele care au loc în țară. Inițial nu am simțit o anxietate mare, au mai fost proteste și înainte și nu mă gândeam că vor fi violente.
De obicei, violențele sunt din partea guvernului, dar de data asta au fost și din partea protestatarilor. De fapt, nu cred că e vorba doar de protestatari, sunt și alți oameni care au propriile interese.
Cred că protestatarii pot fi împărțiți în trei grupuri: oamenii de rând, care vor să trăiască mai bine în Kazahstan, vor o viață liniștită. Al doilea grup e format din oameni care vor același lucru, dar care sunt frustrați și sunt dispuși să apeleze și la violență. Al treilea grup este format din cei care au alte interese, economice, și folosesc protestele pentru asta.
– În afară de lipsa internetului, ce altceva s-a mai întâmplat? Ce alte măsuri au mai fost luate?
– Avem curfew (n.r. carantină de noapte) instaurat din cauza protestelor, oamenii nu vor mai putea ieși să meargă la lucru. De la 7 dimineața până la 23 e curfew. Poți merge afară, dar sunt multe restricții, urmează să primim azi informații să știm sub ce motive putem ieși din casă. Iar după ora 23 e complet interzis să mai ieși din casă.
– Se poate călători dintr-un oraș în altul?
– Tranziția între orașe va fi și ea restricționată, dar încă nu știm nimic exact. Cred că o să fie posturi cu militari la granițele dintre orașe.
– Cum te-au afectat pe tine la nivel personal schimbările economice din ultima perioadă?
– Am simțit că prețurile cresc și în ceea ce privește produsele, dar mai ales prețurile apartamentelor. Salariile sunt foarte mici și nu îți poți permite să îți cumperi un apartament, de pildă, decât dacă faci împrumut pe zeci de ani de la bancă. Oamenii sunt frustrați din punct de vedere economic.
– Ce te aștepți să se întâmple?
– Mi-e frică să fac predicții, nu știu ce va urma, e ceva complet neașteptat, erau niște zile obișnuite, după Anul Nou. Astăzi este ajunul Crăciunului (Crăciunul ortodox pe rit vechi, n.r.) în țara noastră. Sper că nu vor fi și mai multe violențe. De obicei, când erau proteste, eram de partea protestatarilor, erau oameni de rând care voiau schimbare în bine. Dar acum, mulți dintre oamenii aceștia violenți nu cred că sunt de partea bună. Nu știu…
– În ce perioadă nu ai avut deloc internet? Cum te-ai simțit?
– Ieri au luat prima dată internetul, a venit un pic la miezul nopții. Nici azi nu am avut internet deloc, până acum o oră. Cred că internetul va fi blocat.
Aici discuția s-a întrerupt brusc.