După 1990, serviciul de alimentare cu energie electric a intrat în România pe drumul pieţei concurenţiale. În acest sens a apărut o instituţie de reglementare (ANRE), producătorii de energie au fost despărţiţi de transportator (Transelectrica), iar acesta a fost despărţit de distribuitor, respectiv firmele care adminsitrează reţelele zonale. De asemenea, distribuitorii au preluat şi partea de furnizare către clienţi a energiei, sub stricta reglementare a preţului de către ANRE.
Ulterior, în 2012, furnizarea s-a liberalizat, adică au apărut câteva zeci de firme noi pe piaţa concurenţială de furnizare. Din acel moment oricare consumator a putut să negocieze un contract nou cu unul din furnizori.
Consumatorii nu au ştiut să ţină pasul cu liberalizarea
Concomitent, preţul reglementat de ANRE a început şi el să se liberalizeze. Adică, pe factură a apărut component CPC (component de piaţă concurenţială), care înseamnă că o anumită parte din curentul casnic se mută de pe zona reglementată de ANRE, pe piaţa liberă. S-a dat publicităţii şi calendarul liberalizării. Astfel, la 1 ianuarie 2018 preţurile se vor liberaliza complet pentru populaţie.
În fine, cei care au optat pentru schimbarea furnizorului, sub 20% din consumatorii casnici, au semnat contracte noi, în care preţul pe kilowat este determinat clar, pe o anumită perioadă de timp. Dacă scrie un leu, rămâne un leu pe toată perioada de valabilitate a contractului, indiferent ce se întâmplă pe piaţă.
Ceilalţi, rămaşi la vechiul furnizor, numit Furnizor de Ultimă Insatanţă (FUI), au un preţ fix doar pe partea reglementată de ANRE, dar pe cea liberalizată, care reprezintă acum 90% din factură, nu s-a negociat nimic, deci poate fi lovită de fluctuaţiile pieţei. De ce nu s-au mutat? Au considerat că preţul reglemenat este mai bun (“e de la stat”), au fost “cuminţi” – în sensul că au evitat conflictele cu vechiul furnizor -, le-a fost frică să nu greşească, sau nu au ştiut, pur şi simplu.
În acest context, au apărut creşterile spectaculoase de preţuri din acestă iarnă, care s-au stabilizat la valori înalte, nu se ştie de ce, până astăzi. Iar banii trebuie plătiţi de cineva,… adică de consumatori – cine altcineva?
Acum, de cei care au contracte cu preţuri stabilite ferm nu te poţi atinge. Dar ceilalţi consumatori, de tip FUI, adică majoritatea consumatorilor casnici, au devenit victime sigure pentru că nu au contracte ferme pe component CPC.
Acum doi ani, românul Iulian Gherguț a fost răpit în Burkina Faso! Ce se întâmplă acum cu el. Cutremurător!
“Vom obliga furnizorii să anunțe consumatorii că nu mai există piață reglementată”
„Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piața liberă, prețul nu crește, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare”, a spus Niculae Havrileț, președintele ANRE.
Havrileţ a subliniat că furnizorii tradiționali care oferă energie în regim de ultimă instanță, au în acest moment cel mai mare preț de pe piață.
„Am venit cu un program prin care vom obliga furnizorii de ultimă instanță să îi anunțe pe consumatori că de la 1 ianuarie nu mai există piață reglementată, nu mai există acea porțiune de energie electrică care vine la preț reglementat de la producători”, a mai spus Havrileț.
Potrivit preşedintelui ANRE, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenți în primul rând la preț, apoi la condițiile contractuale, în ce situații pot fi deconectați și în ce condiții se face plata.
„Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piața liberă, prețul nu crește, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare”, a menționat Niculae Havrileț, președintele ANRE.
Lista furnizorilor se află pe site-ul ANRE.
Te-ai fi gândit să cultivi scaieți, în loc de roșii sau castraveți? Cum s-a îmbogățit un fermier din Ialomița
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro