Nici România nu a fost ocolită de fermele de minig pentru criptomonedele necesare propagandei rusești.

Un fost angajat al Ministerului de Interne al Federației Ruse a contribuit la înființarea, la Ploiești și la Buzău, a unor imense ferme de mining de criptomonede.

Patronii ruși implicați în fabricarea de criptomonede fac afaceri la noi de peste 20 de ani.

Dimitr Gibinski, promotorul afacerilor cu criptomonede

Dimitr Gibinski este un personaj foarte interesant și misterios. Născut acum 42 de ani în Dubna, regiunea Moscova, Gibinski este omul care a pus bazele afacerilor cu criptomonede din România.

Angajat al Laboratorului Flerov de Reacții Nucleare, din cadrul Institutului de Cercetare Nucleară, instituție strategică din Rusia, Dimitr Gibinski apare în România în anul 2012, când începe să deschidă mai multe societăți comerciale.

Cea mai importantă este Radalink SRL (băgată în faliment cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina) cu domeniul de activitate de „servicii în tehnologia informației”. 

Inițial, firma a fost fondată de moldovenii cu cetățenie română Petre și Rodica Grosu. 

După patru ani, moldovenii cedează firma lui Dimitr Gibinski și offshore-ul Mykett Investments Ltd din Insulele Virgine Britanice (BVI), reprezentat tot de rus, care devine și administratorul afacerii. 

Moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară are toate șansele să rămână doar un accident casnic pe fondul consumului de alcool. Soțul artistei a refuzat să fie audiat din nou
Recomandări
Moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară are toate șansele să rămână doar un accident casnic pe fondul consumului de alcool. Soțul artistei a refuzat să fie audiat din nou

În 2017, Gibinski este schimbat din funcția de administrator al Radalink SRL și de reprezentant al Mykett Investments Ltd. Astfel, administrator devine rusul Petr Goncharov (prezent cu afaceri și în Republica Moldova), iar reprezentant al firmei din BVI devine un alt rus, Nikita Morozov. 

Deși are doar 36 de ani, înainte să facă afaceri, Morozov a fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, al Căilor Ferate Ruse și consilier al președintelui Camerei de Comerț și Industrie din Moscova. 

EXCLUSIV | Criptomonedele produse în România aduc rușilor milioane de dolari. Cine se află în spatele fermelor de mining și cum sunt folosiți banii
Nikita Morozov. Foto: LinkedIn

În același an în care rușii preiau firma, Radalink deschide un punct de lucru la Ploiești, în zona fostei Instalații Demineralizare 1 CET Ploiești, adică în incinta Petrotel LukOil. 

Criptomonede „made in Transnistria”

Offshore-ul Mykett Investments Ltd este prezent și în Londra unde, alături de un alt offshore din BVI, Goweb Internațional Ltd (reprezentat tot de Nikita Morozov), deține firma London Cryptocurrency Exchange (LCE) Limited cu activități de „Prelucrarea datelor, găzduire și activități conexe”, iar directori sunt doi ruși.

Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor
Recomandări
Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor

GoWeb International LTD https://vrcci.ru/exponents/detail/?id=420 este descrisă ca fiind specializată în blockchain și mining de criptovalută încă din 2015, dar produce și echipamente de calcul pentru diverse scopuri. Inclusiv pentru dezvoltări bazate pe inteligență artificială. GoWeb International LTD are trei centre de calcul, în România, Republica Moldova (mai exact în Transnistria) și regiunea Kaliningrad,  unde utilizează echipamente STARMINER din producția proprie a companiei.

Cele mai multe ferme de mining de criptovalută din Europa de Est se află în Transnistria. Toate au legături cu Rusia sau cu  Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, doi oameni de afaceri condamnați în Republica Moldova pentru diferite infracțiuni. 

Cea mai mare fermă se află în fosta fabrică de sticlă Tirsteklo, din Tiraspol, care a importat echipament de mining în valoare de aproape nouă milioane de dolari. Firma de la care s-a importat echipamentul este offshore-ul Goweb International Ltd a rusului Nikita Morozov, prezent și în România.

Tranzacția a fost efectuată prin intermediul băncii ABLV Bank AS din Letonia, implicată în afacerea  „Landromatul rusesc”, în care s-au spălat peste 22 de miliarde de dolari din Rusia prin Republica Moldova, cu implicarea lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon.

Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981
Recomandări
Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981

Fondurile, folosite pentru activități subversive

Bătălia rușilor pe criptomonede vine din faptul că în Transnistria nu pot fi utilizate cardurile VISA și MasterCard, iar toți banii din comerțul extern al regiunii trebuie să circule prin Banca Națională a Moldovei.

Așa că, cu cât mai mulți bani virtuali sunt produși, cu atât mai ușor poate fi spartă blocada bancară asupra Transnistriei. 

Plus că, prin aceste valute virtuale, pot fi plătite foarte multe servicii. De exemplu, Departamentul de Justiție al SUA preciza într-un rechizitoriu privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA că activitățile subversive ale Kremlinului au fost plătite cu criptovalută. 

În același timp, monedele cripto sunt folosite pentru finanțarea regimurilor separatiste din Donbas. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) arestează periodic persoane care se ocupă de minig și de vânzarea de criptomonede. Cei arestați sunt acuzați că participă la scheme de finanțare a terorismului din Donbas.  

Cum i-au spălat imaginea deputatului Oleksandr Trukhin

Un exemplu concret de implicare a rușilor prezenți și în România în influențarea opiniei publice a avut loc în urmă cu trei ani, chiar în Ucraina.

Ziarul ucrainean Kiev Post scria despre firma Artdock, o agenție de management al reputației, că s-a ocupat de reabilitarea numelui lui Oleksandr Trukhin, un parlamentar al partidului lui Zelenski, Slujitorul Poporului. 

Reabilitarea a constat în ștergerea tuturor știrilor legate de un accident de mașină produs de Trukhin și în care a rănit șase persoane, inclusiv doi copii. https://www.kyivpost.com/post/8016 

Practic, ziarele au fost plătite pentru a retrage articolele considerate defăimătoare. Artdock a fost fondată în Ucraina în anul 2019 chiar de Dmitri Gibinski, rusul care a deschis și în România mai multe firme. 

Din 2021, există și în Elveția firma Artdock AG, cu activitatea în domeniul de servicii IT și patronată de Dimitr Gibinski și românul Bogdan Dumitru Gheorghiu (implicat în multe firme în Elveția).

Gibinski deține și în Republica Moldova firma Artdock Company SRL, înființată în 2022, cu același obiect de activitate ca și Radalink SRL, din București.

Fermă de mining, într-o fostă fabrică de sticlă

În România, pe lângă punctul de lucru din Ploiești din curtea LukOil, rușii de la Radalink au pus bazele unei ferme de mining tot într-o fostă fabrică de sticlă (ca și în Transnistria), Gerom SA din Buzău (falimentată de moldoveanul Nicolae Ciornîi, fost vicepreședinte LukOil și cunoscut ca susținător al bunelor relații cu Rusia). 

Culmea este că firma Jet Wash MBG SRL (inițial o spălătorie pentru mașini de mare tonaj) instalată halele Gerom SA și care se ocupă de mining cu echipamente rusești, a obținut peste un milion de lei fonduri europene pentru a se dota cu infrastructura necesară. 

Jet Wash MBG SRL a primit echipamentul de minig, în anul 2016, de la Radalink SRL, an în care rușii au preluat firma.  

Fiind mari consumatoare de energie, firmele care dețin ferme de mining de criptomonede preferă spațiile fostelor fabrici, cum sunt cele de sticlă, pentru că acestea au rețeaua electrică foarte bine pusă la punct.

Ce înseamnă mining și blockchain

Miningul de criptomonede este procesul prin care noi unități de criptomonede (cum ar fi Bitcoin) sunt create și înregistrate într-o rețea blockchain. În esență, este o activitate prin care computerele sau echipamentele specializate (numite minere) rezolvă algoritmi matematici complecși pentru a valida tranzacțiile și a adăuga noi blocuri la blockchain.

Procesul de mining implică rezolvarea unor probleme matematice criptografice complexe, ceea ce necesită o putere de calcul ridicată. Procesul este intens și necesită resurse considerabile de energie electrică și hardware specializat pentru a fi profitabil.

Atunci când un miner reușește să rezolve algoritmul și să valideze un bloc de tranzacții, este recompensat cu un număr specific de criptomonede. Aceasta este modalitatea prin care noi unități de criptomonede sunt create și introduse în circulație.

Miningul de criptomonede a devenit o industrie în sine, cu companii și ferme miniere care se specializează în această activitate. 

Iar blockchain este o tehnologie de stocare și transmitere a informațiilor într-un mod sigur, transparent și descentralizat.

Principala caracteristică a blockchain este descentralizarea. În loc să fie controlată de o singură entitate centrală, datele din blockchain sunt stocate și validate de o rețea distribuită de mulți participanți (numiți noduri). Aceasta face ca blockchain să fie rezistent la cenzură, fraudă și modificare neautorizată a informațiilor.

Afaceri adiacente ale rușilor în țara noastră

Cum spuneam, Dimitr Gibinski a derulat mai multe afaceri în România. În 2012, el a deschis prima societate comercială, BMC Import-Expoet & Distribution SRL, cu obiect de activitate „Comerț cu ridicata al produselor lactate, ouălor, uleiurilor și grăsimilor comestibile”.

Apoi, în firmă a intrat un alt rus, Evgeny Shcherbina, și denumirea a fost schimbată în Hotspot Coffee SRL care se ocupa acum cu vânzarea cafelei (Hotspot Coffee de la Piața Romană din București) și restaurante (inclusiv la Băneasa Shopping Center). 

În 2019, în firmă este cooptat un cetățean din Belarus, Andrei Masalski, care îi ia locul lui Evgeny Shcherbina. În această asociere, firma funcționează și în prezent, dar fără să facă profit. Anul trecut, Hotspot Coffee a avut pierderi pe peste 20.000 de lei.

O altă firmă este PayBox SRL, care exploatează terminale de self-pay. Această societate comercială a fost înființată initial de rusul Evgeny Shcherbina, ca mai târziu să fie preluată de alți doi ruși: Andrei Masalski (prezent și în firma precedentă) și nelipsitul Dimitr Gibinski, după modelul firmei precedente.

Paybox face parte dintr-un grup internațional rusesc de intermediatori de plăți electronice prezent în mai multe țări din Europa (Bulgaria, Ungaria, Serbia), SUA și America Latina. O firmă numai bună să stocheze datele personale ale oamenilor. Firma a pierdut anul trecut peste 200.000 de lei.

Bazuro Business SRL (firmă de comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun) este singura firmă fondată de Gibinski care anul trecut a avut un profit de 47.000 de lei. 

Iar Bitco Market SRL (redenumită Welldone Market și care se ocupa cu „alte intermedieri financiare n.c.a.), fondată tot de Dimitr Gibinski în România, are activitatea suspendată.

Foto ilustrativ: Shutterstock

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (13)

JoeBlackrock   •   01.08.2024, 16:44

Hmm... cripo nu prea se mai mineza, nu este rentabil mai ales in Romania unde avem un pret destul de mare pe MWh, in schimb se tranzactioneaza si fluctueaza ca debitul Dunarii. Acum daca e sa asculti un om batran iti va spune ca ce e in mana nu e minciuna, asa ca criptovrajeala este asa mai pe placul lui Shakespeare sau fiu sau sa nu fiu? E un baiat destept, Sam Bankman-Fried, mare donator al PD din USA, cica le-a invartit de nici el nu mai stie cate au fost si pe unde mai sunt monedele astea.

gigiladrea   •   01.08.2024, 15:53

in afacerile cu criptomonede lipsite de orice control si reglementare se fac averi de sute de milioane de catre cetateni romani si atat la noi cat si pe plan international se spala sume imense de bani negri din evaziune, proxenetism si orice alte infractiuni grave si se finanteaza ilegal partide politice, deci se influenteaza alegeri, terorismul si razboaiele iar in conditiile astea este imposibil de inteles de ce autoritatile nu reglementeaza foarte strict acesta activitate in timp ce inventeaza tot felul de masuri bancare si financiare absurde si jignitoare de control al cheltuielilor populatiei majoritatea covarsitoare cinstiti: simpli salariati, mici antreprenori, liber profesionisti sau pensionari

gigiladrea   •   01.08.2024, 15:24

unii dintre cei mai mari economisti din occident au cerut interzicerea cu multi ani urma sau cel putin o reglementare stricta; nu s-a facut nimic nici acolo si nici la noi ptr ca e o sursa uriasa de castig ptr infractorii din politica si servicii care ne conduc si ne tin in starea asta de mizerie si subdezvoltare - tara condusa de hoti ptr hoti nu poti avea nici o pretentie - iar asta e valabil si ptr occident - daca nu era razboiul din ucraina nu aflam niciodata cine stie cate alte afaceri murdare legale sau nu, cu sau fara rusi mai sunt

Vezi toate comentariile (13)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rapperul american Fatman Scoop a murit la vârsta de 53 de ani, după ce s-a prăbușit pe scenă în timpul unui concert
Știrileprotv.ro
Rapperul american Fatman Scoop a murit la vârsta de 53 de ani, după ce s-a prăbușit pe scenă în timpul unui concert
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milioanar. Cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami!
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milioanar. Cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami!
Orașul în care tot mai mulți români vor să se mute. Va fi cel mai sigur loc din țară. Se investesc 9.000.000.000 de euro, apar autostrăzi, hoteluri și va fi plin de soldați
FANATIK.RO
Orașul în care tot mai mulți români vor să se mute. Va fi cel mai sigur loc din țară. Se investesc 9.000.000.000 de euro, apar autostrăzi, hoteluri și va fi plin de soldați
Soția noului supertransfer al lui Liverpool se mută în Anglia pentru a-i fi alături: „Un nou capitol pentru noi”
GSP.RO
Soția noului supertransfer al lui Liverpool se mută în Anglia pentru a-i fi alături: „Un nou capitol pentru noi”
Animalul crescut în cantități industriale de români, dar care ajunge pe mesele străinilor. Puțini oameni își permit să-l cumpere, așa că merge direct la export. Carnea lui ajută la protejarea împotriva infecțiilor
FANATIK.RO
Animalul crescut în cantități industriale de români, dar care ajunge pe mesele străinilor. Puțini oameni își permit să-l cumpere, așa că merge direct la export. Carnea lui ajută la protejarea împotriva infecțiilor
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Unica.ro
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Plaja din Vama Veche, efectiv ruptă în două de furtuna devastatoare. De la ce a pornit dezastrul care a schimbat relieful zonei
Observatornews.ro
Plaja din Vama Veche, efectiv ruptă în două de furtuna devastatoare. De la ce a pornit dezastrul care a schimbat relieful zonei
Horoscop 1 septembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi poate ajuta să se elibereze din strânsoarea unor complicații emoționale
HOROSCOP
Horoscop 1 septembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi poate ajuta să se elibereze din strânsoarea unor complicații emoționale

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI