După ce țările din Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie au impus sancțiuni economice fără precedent Rusiei, iar sute de companii internaționale s-au retras de pe piață, ca urmare a războiului declanșat în Ucraina, cetățenii ruși încep să resimtă efectele. 

Prețurile bunurilor de larg consum au crescut, unele produse lipsesc de pe rafturile magazinelor, iar vacanțele în afara granițelor au devenit aproape imposibile. 

Chiar dacă schimbările nu sunt drastice deocamdată, cel puțin pentru cei din clasa de mijloc, oamenii cu care Libertatea a stat de vorbă recunosc că viața în Rusia a devenit mai grea și sunt forțați să trăiască într-o permanentă stare de teamă și incertitudine. 

Rușii care vorbesc riscă 15 ani de închisoare

Comunicarea ziarului cu toți cetățenii ruși a fost realizată online, prin e-mail și Facebook Messenger, iar cei mai mulți dintre ei au preferat să nu-și divulge identitatea și să fie prezentați doar cu prenumele, din motive ce țin de siguranța lor. 

În martie, președintele Vladimir Putin a semnat o lege care introduce pedepse grele pentru oricine publică „informații false” despre armata rusă și „apeluri de a impune sancțiuni Rusiei”. Cei care o fac riscă amenzi de până la 500.000 de ruble (3.700 de euro) și până la 15 ani de închisoare. 

Fără să ne propunem asta, toți cei cinci ruși care au acceptat să vorbească pentru ziar s-au declarat împotriva războiului. 

Tanya, Moscova: „Nu mai găsesc materiale de calitate. Nu mai pot să-mi fac vacanțele în afară”

Tanyei, care locuiește la Moscova și lucrează în domeniul financiar, sancțiunile impuse de Occident i-au făcut viața de zi cu zi mai inconfortabilă. Dar situația nu este încă dramatică, mărturisește femeia, care are 40 de ani. 

Spune că situația geopolitică i-a afectat cele mai banale decizii de viață. De pildă, recent, a început să-și renoveze casa, dar întâmpină mari probleme în a găsi materiale de calitate, după ce marii producători s-au retras din Rusia. 

„Faianța și obiectele sanitare frumoase, spaniole și italiene, precum și materialele germane foarte bune au dispărut aproape complet din magazine, iar dacă mai găsești, pragurile sunr astronomice. Mai pot cumpăra doar mărfuri turcești, indiene, chinezești și rusești, însă calitatea lor e mai proastă, la fel și designul”.

Tanya face parte din clasa de mijloc a Rusiei și obișnuia să-și petreacă vacanțele în afara țării. Acum, opțiunile i-au fost drastic limitate. „Nu doar pentru că rușii au devenit proscriși în multe țări – în primul rând în cele europene -, ci și pentru că în străinătate nu mai funcționează cardurile noastre Visa și Mastercard. Mai pot călători prin țară sau în Turcia, unde este acceptat cardul rusesc Mir”, explică femeia. 

Alimentele s-au scumpit cu 10-20%

Sunt inconveniente însă peste care Tanya poate trece cu ușurință. O afectează mai degrabă prețurile la alimente, care au crescut cu 10-20%. 

„Pentru mine nu este critic, dar pentru cineva cu posibilități mai mici, probabil e grav”. S-au mărit și costurile de achiziție a unei mașini, a gadgeturilor și a aparatelor de uz casnic.

În martie, costul smartphone-urilor și al televizoarelor crescuse cu peste 10%, iar prețul unei vacanțe în Turcia – cu 29%. Branduri mari, precum Apple, Ikea și Nike, nu-și mai vând produsele în Rusia.

Tot în martie, rușii s-au confruntat și cu o lipsă acută a unor medicamente și produse de igienă. Tanya spune că situația s-a remediat între timp, multe dintre articole revenind în stocuri. 

„Da, viața a devenit mai grea în Rusia, dar situația nu e atât de critică încât să depășească teama rușilor de autorități”, este de părere Tanya. 

Sancțiunile Vestului nu-l afectează pe Putin, ci pe rusul de rând

Femeia ține să menționeze că majoritatea populației Federației Ruse trăiește de la un salariu la altul, având bani pentru alimente, facturi și, ocazional, pentru haine, așa că sancțiunile nu le impactează drastic modul de viață. 

Cred că dacă Europa ar vrea cu adevărat să impună sancțiuni care să-l rănească pe Putin, ar înceta să mai cumpere petrol și gaze din Rusia. Sancțiunile actuale nu prea afectează politica lui Putin, afectează într-o mai mare măsură viața de zi cu zi a oamenilor de rând.

Tanya, locuitoare din Moscova:

Femeia atrage atenția că sancțiunile Occidentului nu sunt resimțite atât de puternic deocamdată și pentru că Rusia mai are stocuri de mărfuri din import. 

În aprilie, importurile în Rusia au scăzut cu 50% față de aceeași lună a anului precedent, potrivit estimărilor făcute de economiștii de la Institutul de Finanțe Internaționale.

Un angajat demontează semnul McDonalds de pe fațada unui centru comercial din Novosibirsk, Rusia. McDonalds și-a suspendat activitatea în toate cele 850 de restaurante din Rusia, după invadarea Ucrainei | Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik

Teama de a rămâne fără loc de muncă

Gândul care o neliniștește însă este că și-ar putea pierde locul de muncă. „Am auzit de oameni care au rămas șomeri, mai ales în orașele mai mici. Eu și prietenii mei ne temem că ar putea urma o criză a locurilor de muncă. Simt că poziția mea ar putea fi în pericol, iar asta mă neliniștește cumplit.”

Deși cifrele șomajului au rămas stabile, la aproximativ 4%, potrivit unei analize Financial Times, economiștii prevăd că situația se va deteriora. Platforma de recrutare online HeadHunter a constatat că numărul de locuri de muncă anunțate a scăzut cu 28% în aprilie, comparativ cu februarie, înainte de război. 

În cercul de apropiați al Tanyei, emoția predominantă este frica și planează sentimentul de incertitudine cu privire la viitor. Crede că așa poate fi descrisă cel mai bine starea de spirit a societății ruse în aceste zile, chiar dacă anxietățile s-au mai atenuat. 

La începutul războiului, oamenii erau într-o stare psihologică foarte proastă, erau foarte speriați. Acum e mai ușor. Probabil că ne-am obișnuit.

Tanya, locuitoare din Moscova:

„Nimic nu se poate dezvolta, dacă Rusia este izolată de restul lumii”

Tanya spune că, mai mult decât sancțiunile, războiul a afectat-o foarte tare emoțional și psihologic. 

„Toată ziua de 24 februarie am fost într-un șoc foarte puternic. Am avut un sentiment ca acela când îți moare brusc cineva drag și nu înțelegi cum a fost posibil. În primele trei săptămâni plângeam zilnic. Nu mă mai puteam concentra la muncă, urmăream obsesiv știrile. În martie, firma la care lucrez a aranjat o ședință cu un psiholog pentru toți angajații.”

Acum, Tanya se dedică ajutorării refugiaților ucraineni și speră ca „tot acest coșmar” să se termine cât mai curând și Rusia să înceapă să se dezvolte sub o altă conducere. 

Potrivit celui mai recent raport al Națiunilor Unite, citat de BBC, peste 1,1 milioane de ucraineni au ajuns în Rusia de la începutul războiului. Cei mai mulți au venit din regiunile proruse Luhansk și Donețk.  

Sunt absolut convinsă că sub regimul actual Rusia nu are viitor. Economia, tehnologia, nimic nu se poate dezvolta izolat de restul lumii.

Tanya, locuitoare din Moscova:

„Dacă regimul rămâne și sancțiunile se intensifică, atunci e doar o chestiune de timp până când o criză economică majoră ne va lovi.”

Tinerii stau la coadă la intrarea într-un nou restaurant fast-food care a fost deschis în Moscova, Rusia. Noul lanț de restaurante – bazat pe McDonalds – este numit „Vkusno i tochka” („Delicios și atât”). | Foto: Ilya Pitalev/Sputnik

Igor, Sankt Petersburg: „De peste 30 de ani, Rusia putrezește de vie”

Viața lui Igor, un pensionar de 66 de ani din Sankt Petersburg, nu s-a schimbat prea mult din cauza sancțiunilor. Îi era la fel de rău și înainte. „Situația mea nu cred că se poate înrăutăți mai mult de atât. Am o pensie de 160 de euro pe lună. Îmi ajunge să cumpăr doar mâncare și medicamente. Hainele second hand îmi sunt oferite de rude și prieteni care lucrează.”

Putin și complicii săi folosesc inflația artificială ca un instrument de a jefui oamenii de peste 20 de ani. Ne-au jefuit până la chiloți.

Igor, locuitor din Sankt Petersburg:

„Sancțiunile sunt lipsite de sens”

Igor s-a pregătit totuși pentru unul dintre cele mai rele scenarii. A plantat cartofi, mazăre și fasole în grădina din spatele casei. Nu e singurul. „La fel au făcut toți cei care au măcar o bucățică de pământ. Cred că e cazul a până la 90% dintre ruși. Nu ne putem baza pe stat și pe Putin. Ne bazăm doar pe noi înșine.”

Deși un critic aprig al regimului de la Kremlin, pensionarul crede că sancțiunile Occidentului sunt lipsite de sens și nu fac altceva decât să-i ofere muniție președintelui Putin. 

„Sancțiunile sunt manevrate de Putin & Co după bunul plac. Cei de la putere au primit pârghii suplimentare de control asupra societății ruse, au primit confirmarea că Occidentul este un dușman, iar opozițiile liberale sunt complici ai inamicului. Sancțiunile au compromis opoziția și l-au ajutat pe Putin să o zdrobească. Războiul și sancțiunile adună întotdeauna oamenii în jurul unui tiran”, crede Igor. 

Nicio sancțiune nu ne poate dăuna mai mult decât grupul de crimă organizată al Kremlinului, grupul oligarhic care controlează Rusia.

Igor, locuitor din Sankt Petersburg:

Bărbatul nu-și ascunde resemnarea cu privire la viitor: „Nu-mi mai fac griji pentru nimic. De mai bine de 30 de ani, Rusia putrezește de vie. Un mare război și chiar o apocalipsă nucleară sunt percepute de mulți ca o alternativă câștigătoare la dezintegrarea lentă”. 

Continuarea articolului poate fi citită aici: Trei ruși explică pentru Libertatea viața de zi cu zi într-o țară tot mai izolată: „Putin vrea să-i distrugă pe cei împotriva războiului. Și sancțiunile fac același lucru”

 
 

Urmărește-ne pe Google News