Deşi proiectul nu a fost anunţat public anterior, în spaţiul public au apărut informaţii abia după începerea lucrărilor. Reporterii Libertatea au intrat în posesia plaşelor arhitecturale cu detaliile acestui proiect. Viitoarele fântâni vor fi dotate cu duze speciale care vor permite crearea de bolte arteziene pe sub care pietonii pot trece fără să fie atinşi de apă.

Patru astfel de tuneluri sunt prevăzute în prima faza a proiectului. Potrivit planşelor, acestea oferă acces din patru direcţii: dinspre Dealul Patriarhiei, dinspre Hanul lui Manuc, dinspre Magazinul Unirea şi dinspre Hotelul Horoscop.

Cum vor arăta fântânile de la Unirii – vedere dinspre Hotelul Horoscop (Sursa: forumart.ro)

Cum vor arăta fântânile de la Unirii – vedere dinspre Magazinul Unirea (sursa: forumart.ro)

Fântânile de la Unirii vor fi modernizate în două etape (Sursa: forumart.ro)

Fântânile de la Unirii vor fi prevăzute cu duze speciale care permit realizarea unor tuneluri arteziene (Sursa: forumart.ro)

 

Dincolo de planşe şi viziuni arhitecturale, pentru ca proiectul să devină realitate e nevoie de o adevărată uzină de pompe de apă care să dea viaţă ansamblului arhitectural. Potrivit proiectanţilor, în acest moment, “competiţia este între cele mai bune firme europene de instalaţii pentru fântani arteziene”.

În urma modernizării, fântânile ar trebui să aibă 4 regimuri de funcţionare, cu 4 programe diferite, cel mai spectaculos fiind în weekend, când, estimează Primăria Capitalei, aproximativ 4.000 de oameni vor veni să vadă spectacolul. Costul lucrărilor este estimat la aproximativ 7 milioane de euro, bani pe care îi va plăti Apa Nova, compania care administrează reţeaua de distribuţie a apei potabile din Bucureşti.

“Oamenii vor avea senzaţia că stau într-un acvariu cu apă, dar tunelurile sunt şi ieşiri de siguranţă”,  a declarat pentru Pro TV, Mihai Savin, directorul general adjunct al companiei Apa Nova. Acesta a adăugat că nu doreşte şi realizarea unor fântâni noi, pentru ca Bucureştiul să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai lung traseu cu arteziene din lume.

Se estimează că lucrările de modernizare a fântânilor din centrul Capitalei se vor încheia în luna septembrie a acestui an. Până atunci, traficul pietonal va fi restricţionat în zonă, iar maşinile nu vor avea acces pe banda întâi de circulaţie.


Citește și: ”Tânăra sofisticată” a lui Brâncuşi, vândută cu 71 de milioane de dolari. E un preț record


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News