Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală, a comunicat, la solicitarea Libertatea, că a deschis un „dosar penal ce are ca obiect comiterea infracțiunilor privind accesul ilegal la un sistem informatic și alterarea integrității datelor informatice”.

Radio România avea pe site o declarație, publicată în iunie 2018, în care Nicolae Ciucă, pe atunci șeful Statului-Major al Armatei, spunea că nu va intra niciodată în politică. 

Declarația a dispărut de pe pagina Radioului Public pe 22 octombrie 2021, la o zi după ce ministrul apărării naționale a fost desemnat premier de Klaus Iohannis.

Cercetările, care se află în prezent în etapa „in rem”, conform DIICOT, au fost demarate ca urmare a unei plângeri penale depuse de Radioul Public în toamna anului trecut. Conducerea Radio România e cea care a sesizat DIICOT că, pe 22 octombrie, conținutul site-ului a fost modificat, fără ca nimeni din Radio să facă asta. 

Libertatea a dezvăluit faptul că jurnalistul Radu Dobrițoiu, autorul interviului cu Nicolae Ciucă, era, în momentul ștergerii declarației din acel interviu, plecat de la Radio România, fiind angajat la MApN în calitate de consilier al generalului.

Radu Dobrițoiu

Pe 24 octombrie, Radio România a reacționat și a repus pe site-ul oficial articolul în forma sa inițială, cu declarația de atunci a generalului. 

Șeful Societății Române de Radio, Liviu Popescu, a anunțat atunci că „nu a fost rezultatul unui proces editorial intern și că sunt investigate circumstanțele în care a fost modificat articolul privindu-l pe generalul Nicolae Ciucă, modificare în urma căreia o parte semnificativă a articolului a fost ștearsă”. 

Surse din radio au confirmat pentru Libertatea că, din cercetările interne ale SRR, a reieșit că parola de acces a lui Radu Dobrițoiu la site-ul instituției a continuat să fie validă și după angajarea lui la Ministerul Apărării.

Aceleași surse au relatat că în urma auditul informatic făcut de Directoratul Național de Securitate Cibernetică, dar și a verificărilor făcute de divizia cyber a SRI, au fost depistate date suficiente. „Specialiștii au spus că autorul care a intrat în sistem și a modificat articolul a lăsat suficiente urme pentru a fi identificat”, a declarat sursa.

Libertatea a solicitat informații de la DIICOT și de la  Directoratul Național de Securitate Cibernetică. DIICOT a răspuns. La o lună după întrebări, Directoratul Național de Securitate Cibernetică nu a comunicat nimic despre verificarea efectuată la Radio România.

 
 

Urmărește-ne pe Google News