Nazar a devenit cunoscut în Ucraina, dar și peste hotarele ei, în urma unui apel postat pe Facebook, despre care a scris Libertatea. El îi critica acum o lună pe liderii occidentali, care le propuneau militarilor ucraineni să se predea.

„Nu avem nevoie de propuneri privind capitularea. Dacă nu sunteți pregătiți să luptați alături de noi împotriva unui inamic nebun, atunci să ne ajutați cu armament, bani sau sancțiuni”, a scris pe Facebook istoricul, rugând presa să traducă mesajul său și să-l transmită politicienilor din întreaga lume.

„Țara are nevoie de mine”

„Am luptat în 2015 pentru Ucraina, am devenit artilerist, iar acum, după ce statul meu a fost invadat, m-am înscris din nou în rândurile forțelor armate”, povestește Nazar Razluțki, menționând în timpul interviului că în orice moment discuția poate fi întreruptă din motive militare.

„În ziua când Rusia a invadat Ucraina eram peste hotare. Putem să nu mă întorc acasă, dar am înțeles că toată viața mea voi regreta că am fost absent atunci când țara avea nevoie de mine”, explică decizia pe care a luat-o istoricul ucrainean.  

Cel de-al treilea război de eliberare ucraineană

Întrebat de Libertatea ce înseamnă pentru el războiul cu Rusia, Nazar Razluțki a răspuns ca un istoric: „Este al treilea război de eliberare ucraineană. Este un război pentru existența statului ucrainean și a libertății noastre naționale. Celelalte războaie au fost în 1917-1920 și în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și câțiva ani după el”.

Nazar Razluțki susține că a prognozat încă în 2008 că Rusia va ataca Ucraina. „În anul 2008, când Rusia a atacat Georgia, eram în anul 3 la Facultatea de Istorie. Am cercetat toate războaiele ce le purta Rusia împotriva noastră. Am înțeles atunci că Moscova va căuta un nou război”, își aduce aminte istoricul.

Artileria – cheia succesului în războiul ruso-ucrainean

Istoricul pe timp de pace și artileristul pe timp de război consideră că artileria este o cheie a succesului în timpul confruntărilor militare din estul și sudul țării. El spune că Ucraina a reușit să rezolve o serie de probleme operative.

Știm cum să distrugem coloanele lungi ale Rusiei de tancuri și blindate. Deja rușii nu mai vin în coloane mari împotriva noastră. Noi am învățat cum să doborâm eficient aviația rusă.

Nazar Razluțki, istoric și artilerist:

Din păcate, sunt și două probleme fără de soluții din partea Ucrainei.

„Noi nu știm cum să ne apărăm de rachetele Rusiei și vedem cum militarii ruși bombardează în primul rând infrastructura civilă. De asemenea, nu avem o replică pe măsură față de atacurile de artilerie. Ei ne atacă masiv și uneori suntem nevoiți să ne retragem”, povestește Nazar Razluțki.

Armament din Occident și precizia loviturilor

Potrivit observațiilor istoricului și scriitorului înrolat în armata ucraineană, pas cu pas, problema superiorității artileriei rusești este rezolvată.

„Solicităm armament modern din Occident și căutăm modalități de a rezolva problema preciziei loviturilor noastre. Observăm că avantajul Rusiei la acest capitol nu mai este atât de evident. Am primit armament care ne permite să bombardăm depozitele lor de muniții. Fără rezerve mari de muniții în zona de luptă, artileria lor nu va fi funcțională. Astfel noi câștigăm timp pentru consolidarea apărării”, descrie situația de pe front Nazar Razluțki.

„După ce se va termina războiul, o să mă bucur de pace”

La război începi să prețuiești mult mai mult viața și clipele de liniște, zilele fără de bubuituri, sirene și bombardamente.

„Aici înțelegi ce bine era când aveam o viață planificată pe zile, pe ore, pe ani. După ce se va termina războiul, o să mă bucur de pace și de viață”, susține Nazar Razluțki. Nu știe încă dacă va scrie vreo carte de memorii despre războiul nemilos declanșat de Moscova.

Nazar Razluțki, mesaj pentru români

Istoricul ucrainean a dorit să transmită un mesaj cititorilor Libertatea și poporului român legat de războiul din Ucraina.

„În trecut, Ucraina a avut relații dificile cu diverse națiuni și state, inclusiv cu România. Dar am ajuns la concluzia că principiul inviolabilității teritoriale este un principiu al supraviețuirii tuturor. Acest principiu clar și simplu este respins acum de Rusia. De aceea, ea încearcă să ocupe acele teritorii unde cândva a pășit măcar un singur militar rus. Dacă pică Ucraina, urmează alte state. Trebuie să ne ajutăm reciproc. Deoarece Ucraina este în prima linie a frontului, ea ar trebui să beneficieze de o susținere reală pentru obținerea victoriei”, a declarat pentru Libertatea istoricul și scriitorul ucrainean Nazar Razluțki, artilerist al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News