Câteodată, pudoarea încurcă, dacă vrei să păstrezi autenticitatea expresiilor. Dar nu putem tipări exact ce a spus omul.

„Nu stau în buncăr, stau în casă, p*** lor”, a exclamat un locuitor al orașului Vasilkiv de lângă Kiev, contactat de Libertatea. 

Vasilkiv e o localitate în sudul Kievului, o zonă în care rușii au atacat feroce azi-noapte în încercarea lor de a încercui capitala Ucrainei. Ei au cucerit deja nordul Kievului, zonă aflată aproape de Belarus. Dar sudul e liber și întâmpină o rezistență la care nu s-au așteptat.

O hartă care arată unde e Vasilkiv (galben), baza aeriană (roșu) și Kievul (cu verde)

”Deși e rău, tare rău”, zice bărbatul pentru Libertatea „speranțe există”, crede el. „S-au dat lupte teribile pe strada principală de la noi, din Vasilkiv. Strada a fost complet blocată. ”Sunt informații mai bune acum pe care însă nu le pot spune. Forțele noastre armate sunt foarte unite, tactica lor e bine gândită și există mult ajutor”, a spus sâmbătă primarul orașului Vasilkiv pentru Radio Svoboda

„Pregătesc un desant”

Omul cu care a vorbit Libertatea în confirmă pe primar. „Vineri spre sâmbătă a fost aproape o bubuitură pe minut, toată noaptea”, acum e mai liniște, „însă ne așteptăm să fie liniștea dinaintea furtunii”. 

Ei încearcă să pregătească un desant din toate direcțiile, să vină terestru. Care deocamdată nu le iese.

Ucrainean din Vasilkiv

Lângă Vasilkiv se află o bază aeriană apărată cu toate puterile de ucraineni, deoarece controlul ei ar însemna un plus însemnat pentru rușii care ar putea ateriza direct acolo, progres uriaș față de transferul terestru al trupelor printr-o Ucraină în care orașele încă rezistă, iar trupele lui Zelensky controlează podurile și punctele cheie ale drumurilor. 

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News