„Studiul demonstrează foarte clar că principala problemă a copiilor este că nu ştiu să recunoască abuzul sexual. Este foarte grav să vedem că jumătate din cazurile de abuz raportate la nivel naţional se petrec în familie. Se repercutează şi asupra copiilor, care trăiesc într-un mediu care îi face să creadă că abuzul şi violenţa reprezintă o normalitate”, a spus
Mihaela Nabăr, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.
Studiul arată faptul că 4 din 5 copii nu ştiu că mimarea actului sexual este o formă de abuz, 7 din 10 copii nu ştiu că dacă abuzatorul se dezbracă în fata copilului este o forma de abuz sexual şi nici că invitarea sau obligarea de a privi imagini cu conţinut sexual explicit este o formă de abuz.
Jumătate dintre ei nu ştiu nici că atingerea zonelor intime ale corpului efectuate de abuzator asupra lui însuşi în fata copilului este o formă de abuz sexual.
„Abuzul sexual este un subiect tabu”
Potrivit World Vision, copiii discută în proporţie de 80% cu părinţii despre abuzul sexual, dar se informează şi din alte surse, inclusiv de pe site-uri pornografice.
„Se informează din online, fix de unde nu trebuie, unde sursele nu educă, nu dau informaţia aşa cum trebuie”, spune directorul World Vision.
În multe cazuri, nici părinţii nu ştiu cum să vorbească cu copii lor şi cum să reacţioneze.
„Nici părinţii nu sunt informaţi, există şi acea jenă, ruşinea. Există cutume sociale şi bariere pe care ni le impunem. E un subiect tabu”, spune Mihaela Nabăr.
Copiii nu recunosc că au fost abuzaţi
Potrivit studiului World Vision, întrebaţi ce ar face dacă ar recunoaşte forme de abuz sexual, doar 3 din 5 copii ar vorbi cu părinţii şi numai jumătate ar suna la Poliţie.
În plus, abuzul sexual este mai larg răspândit decât s-ar putea crede: unul din şase copii spun că au cunoştinţe sau prieteni care au fost abuzaţi. Aproape toate au fost fete.
Sunt cifre alarmante şi în privinţa vârstei la care aceste abuzuri au loc: peste o treime din cazuri se întâmplă copiilor mai mici de 14 ani.
Copiii abuzaţi au spus părinţilor despre ce li s-a întâmplat în mai puţin de jumătate din cazuri şi doar o treime au apelat la Poliţie.
„Un copil abuzat nu recunoaşte. Sunt copii abuzaţi care vorbesc doar cu prietenii, iar unul din şase ar vorbi doar cu un apropiat, nu cu un adult, ci cu un alt copil, care este la fel de tămător şi neştiutor”, spune directorul World Vision.
În România, 25% din fete şi 8% din băieţi au fost de-a lungul vieţii expuşi violenţei şi abuzului sexual într-o formă sau alta.
„Trebuie să învăţăm să vorbim cu copiii noştri şi dacă nu ştim să vorbim cu ei să ne adresăm specialiştilor, să ne înveţe”, spune Mihaela Nabăr.
Studiul a fost realizat de World Vision România pe un eşantion de aproape 1.600 de copii din mediul urban din 27 de judeţe, plus Bucureşti. Majoritatea copiilor au fost din judeţele Dolj, Vâlcea, Vaslui, Cluj, Iaşi, Buzău, Ialomiţa.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro