Seria scandalurilor din sănătate a luat amploare. După problema dezinfectanților diluați cu bună știință, acum ies la iveală acțiuni de o inconștiență incredibilă a zeci de medici din toată țara despre care s-a aflat că exploatează pacienți fără discernământ în experimente comandate de diverse companii private.
Miza era una uriașă, anchetatorii susținând că unii dintre ei primeau și câte 120.000 de euro pentru câte un studiu asupra pacienților folosind medicamente aflate în teste. Procurorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au fost înștiințați de aceste acțiuni de către ofițerii Serviciului Român de Informații, iar ieri s-au efectuat zeci de percheziții la peste 30 de spitale din țară, inclusiv în București, la Spitalul Central Militar și la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia.
Majoritatea medicilor vizați de această anchetă sunt psihiatri care s-au folosit de pacienți fără discernământ pentru a testa medicamente pe ei, pastile care nu primiseră încă o autorizație. În cazul multora dintre pacienți starea de sănătate s-a agravat. Unul dintre acești doctori este și Delia Marin Podea, care lucrează pentru Secția de Psihiatrie a Spitalului de Urgență Arad, ea fiind reclamată chiar de către o pacientă.
Firme cu ”săgeți” în Agenția Medicamentului
Un alt medic implicat în această filieră este Bogdan Păcală, medic la Spitalul de Psihiatrie Gheorghe Preda din Sibiu. Acesta este dat de gol chiar de către declarația lui de avere unde a scris câți bani a luat de la firme private pentru experimente făcute pe pacienții lui. Dacă în 2013 colaborase cu patru societăți din care i-au revenit peste 150.000 de lei pentru testele efectuate, în 2014 a încasat doar 36.000 de lei, iar în 2015 a primit 35.000 de lei de la alte două societăți.
Firmele care l-au plătit sunt Quintiles, Astrazeneca, Adir și Tangent. Pe lista procurorilor se află și colegul lui de la același spital, Ghiorghe Talău, implicat printre altele și în proiectele Agenției Naționale Antidrog.
Percheziții s-au făcut și la Agenția Națională a Medicamentului, cei care teoretic eliberează circa 200 de autorizații pe an pentru astfel de teste. Ce nu știu probabil încă procurorii este că reprezentantul unei dintre firmele farma vizate de anchetă este membru științific în cadrul Agenției Naționale a Medicamentului. Este vorba despre Radu Rășinar, director al companiei Astrazeneca pe regiunea de sud–est a Europei.
Procurorii susțin că nu doar pacienții cobai cu probleme psihiatrice primeau medicamente neatestate, ci și pacienți care nu sufereau de afecțiuni psihice, unora fiindu-le falsificată inclusiv semnătura pentru acordul experimentelor.
Citește și: Pacienți transformați în cobai. Primeau medicamente care le agravau starea