Acum trei luni, pe o arteră din București se consumau scene deosebit de violente, cum rar se pot vedea pe străzile României. Zece, poate 20 de polițiști de la Brigada Rutieră s-au chinuit zeci de minute într-o operațiune nocturnă să extragă din autoturismul său un tânăr șofer acuzat că a târât în viteză un agent agățat de una dintre oglinzile laterale ale autoturismului pe care îl conducea. Nebunia – din care nu au lipsit pistoale cu glonte pe țeavă lipite pe geamul lateral al șoferului, focuri de armă și lovituri dure în caroseria autoturismului -, s-a declanșat după ce Ronnen Herșcovici, oprit pentru o trecere pe roșu, ar fi rulat în viteză, câțiva zeci de metri, cu agentul care a vrut să-l legitimeze în timpul controlului agățat de oglinda laterală a Porche-ului pe care-l conducea. Totul a îmbrăcat forma unei infracțiuni deosebit de grave – tentativă de omor îndreptată asupra subofițerului -, iar tânărul a fost arestat.
Mama lui Ronnen Herșcovici susține că nu există nici o probă a vinovăției fiului ei și că polițistul nu a fost târât agățat de oglinda laterală a mașinii
După mai bine de 100 de zile în care băiatul lor este în Arestul Central al Poliției Capitalei, părinții acestuia s-au hotărât să vorbească. Abia acum, spun ei, pentru că au crezut că în tot acest timp cineva va realiza că totul este doar o înscenare a Poliției căreia fostul student la româno-americană i-ar fi căzut victimă! La unison, Mihaela Dumitrescu și soțul ei, Sergiu Stapler, îi acuză în termeni deosebit de duri pe agenții rutieri care au participat în acea noaptea la operațiunea de capturare a fiului lor.
Nu se feresc să vorbească de brutalitate, de provocări, de lipsă de probe solide într-un dosar în care acuzația este de tentativă de omor îndreptată asupra unui agent rutier. Dar și de modul defectuos în care s-ar fi administrat probe în dosar.
”Nu există nici o probă solidă ca băiatul meu să fie arestat. Băiatul meu a fost provocat de acel polițist. Probe importante în dosar precum expertiza medico-legală care ar trebui să ateste leziunile suferite de polițist, adică de partea vătămată, dar și expertiza tehnică a mașinii condusă de fiul meu care ar trebui să demonstreze că acea oglindă s-ar fi rupt dacă cineva stătea atârnat de ea nu există la dosar nici acum după aproape o sută de zile de la incident. Și totuși, băiatul meu e închis. Domnul procuror s-a pronunțat fără să aducă absolut nici o probă că ar fi fost tentativă de omor. Polițistul nu are nici o rană, nici măcar o haină ruptă sau murdară în urma așa-zisei târâri. Cum e tentativă de omor?”, ne-a declarat Mihaela Dumitrescu, mama lui Ronnen Herșcovici.
”Polițistul s-a năpustit asupra lui. A intrat peste el în mașină, pe geam, l-a prins de gât și l-a strâns cu centura de siguranță de gât”
În opinia părinților tânărului, nimic nu s-ar fi întâmplat dacă polițistul care acum este parte vătămată în dosar nu s-ar fi purtat provocator, agresiv, cu fiul lor chiar din momentul în care l-a oprit în trafic pentru că a trecut pe culoarea roșie a semaforului.
”Polițistul l-a oprit și i-a spus că a trecut pe roșu. Atunci Roni (n.r. Ronnen Herșcovici) i-a spus doar să-i explice, mai exact, ce a făcut că el nu trecuse pe roșu. Apoi îi va da actele. Atât a apucat să-i zică și polițistul s-a năpustit asupra lui. A intrat peste el în mașină, pe geam, l-a prins de gât și l-a strâns într-un fel cu centura de siguranță de gât. Băiatul s-a speriat, a crezut că nu sunt polițiști, a vrut să închidă geamurile și a pornit de pe loc. A mai rulat vreo 20 de metri până să fie oprit de alt echipaj. Dar polițistul a rămas pe loc, în picioare, pe șosea. Fapt susținut și de colegul său care nu a pomenit nici un moment de acea târâre. Polițistul a dat drumul imediat la centură când mașina s-a pus în mișcare. Nu a fost agățat și, cu atât mai mult, târât în viteză 20 de metri!”, continuă mama șoferului firul poveștii în urma căreia fiul ei a fost arestat pentru că ar fi vrut să omoare un agent rutier.
Filmul complet al evenimentelor, surprins de o cameră de luat vederi stradală?
În încercarea de a fi cât mai convingătoare, Mihaela Dumitrescu vorbește de existența unui filmuleț complet, imagini captate de o cameră video montată pe un bloc din zonă, care ar demonstra că agentul rutier nu a fost nici o secundă târât de mașină, agățat de oglinda laterală de pe partea șoferului.
”Există un film de la o cameră video montată pe un bloc, înregistrare vizionată în urmă cu ceva timp de avocata noastră, în care se vede clar că polițistul nu a fost târât și nici măcar agățat. Ăla nu e o probă solidă a nevinovăției lui Roni? Dacă a trecut pe roșu să aplice legea, dar nu să-l aresteze pentru tentativă de omor. Nu sunt probe nici măcar că a trecut pe roșu, dar să fi atacat un polițist. Nu au nici o probă!”, susține femeia nevinovăția băiatului ei.
Mama tânărului șofer susține că fiul ei a fost bătut de agentul-victimă în mașina poliției. ”L-a lovit cu pumnii și cu stația în cap!”
Acuzele celor doi părinți sunt îndreptate nu numai împotriva modului în care au fost administrate probe în dosar – lipsa unor expertize tehnice și medico-legale, contradicții în declarațiile agenților rutieri care nu ar susține în totalitate varianta polițistului-victimă -, ci și împotriva modului în care agenții rutieri au acționat în timpul operațiunii de extragere a lui Herșcovici din propria mașină unde se blocase.
”I-au pus arma la cap prin geamul șoferului, au lovit mașina cu picioarele, cu armele, cu stațiile… L-au făcut drogat, bețiv, prost, nenorocit. L-au înjurat în toate felurile. Normal că la un moment dat el le-a făcut din mașină semne obscene. Mie o doamnă polițist care s-a recomandat a fi șefă îmi făcea educație că i-am dat Porsche, dar că nu l-am educat… Asta era treaba ei?!? Treaba lor era să-l bată măr, ceea ce au și făcut după ce el a deschis speriat ușa și a vrut să coboare. Ridicase mâinile de pe volan, dar l-au smuls de pe locul șoferului, l-au pus jos și l-au călcat în picioare sub ochii noștri, ai părinților. L-au pus să sufle în fiolă și au văzut că nu băuse. Le părea rău…`Are zero! Mai pune-l să sufle o dată, poate iese!`, așa ziceau polițiștii. În autospeciala poliției, când era încătușat, polițistul care zice că a fost târât cu mașina l-a bătut cu pumnii și cu stația în cap. Lumea de acolo a văzut asta și a strigat `Îl bate, îl bate!`. I-a umflat ochii motiv pentru care nu l-au primit în arest decât după ce i-au făcut un computer tomograf la cap, la Spitalul Bagdasar. Actele dovedesc că a fost bătut înainte de încarcerare. Nu s-a opus vreun moment și nici nu a ripostat. Același polițist-victimă i-a zis soțului meu că mașina aia (n.r. Porsche-ul condus de Herșcovici) nu va mai fi a fiului meu, că va sta în parcare și că va fi a lui. Asta a urmărit el? Să obțină o mașină Porsche? Și să-l aranjeze pe băiatul meu, așa cum i-a promis, pe care l-a făcut prost râzând într-una după acel așa-zis eveniment”, spune Mihaela Dumitrescu.
Mama lui Ronnen Herșcovici susține că băiatul ei ar fi fost bătut de un polițist din arest
Cele peste o sută de zile petrecute între pereții celulei din arestul VIP-urilor și-ar fi lăsat serios amprenta asupra psihicului lui Ronnen Herșcovici, oricum un tip depresiv care, potrivit familiei, se afla în tratament încă de dinainte de acest episod în urma căruia s-a ales cu acuzația de tentativă de omor îndreptată asupra unui polițist.
În două rânduri, tânărul de 22 de ani ar fi încercat să-și ia viața chiar acolo, în celulă.
”Cu o lamă de ras a încercat să-și taie venele. Am anunțat acest lucru și anchetatorilor, dar nu m-au luat în seamă”, ne-a spus mama tânărului șofer.
Apoi, ne-a dezvăluit un alt episod deosebit de dur al cărui principal personaj ar fi fost un polițist care lucrează la arest.
”În urmă cu vreo câteva săptămâni, pe când era transportat la instanță, un polițist de la arest l-a bătut rău. L-a pus jos și l-a călcat cu bocancii. `L-ai călcat pe frate-miu? Stai că vezi tu!`, așa i-a zis”, a completat femeia.