- Magas a declarat în exclusivitate pentru cititorii Libertatea că apără în primul rând Ucraina, dar și România, pentru că „înfrângerea armatei ucrainene va însemna o inevitabilă extindere a războiului”.
- În trecut profesor de biologie și chimie la școala cu predare în limba română din satul Buda Mare, apoi șef al Secției de Învățământ din Ținutul Herța, regiunea Cernăuți, Octavian Magas spune că luptă pentru liniștea și securitatea familiei sale.
Rusia folosește toate tipurile de armament interzis
„În 2015-2016 am fost înrolat în armata ucraineană și am participat la operațiunea antiteroristă. Comparativ cu războiul mocnitor de atunci, confruntarea militară de acum include folosirea tuturor tipurilor de armament, în afară de cel nuclear. Aici sunt folosite toate tipurile de rachete, avioane, nave, artilerie. Tot ce este interzis este utilizat aici. Sunt folosite și bombe cu fosfor, nopțile sunt albe de la atâta lumină din jur. Tot ce s-a produs în URSS și în Rusia este folosit acum pentru a distruge Ucraina”, a declarat Octavian Magas pentru Libertatea.
Militarul român din Ucraina susține că în comparație cu războiul actual, „confruntările din 2014-2021 în Donbas erau ca o vacanță”.
Primul scop al invaziei este să nu mai existe Ucraina
„Scopul Moscovei este să distrugă Ucraina. Rusia vrea ca acest stat să nu mai existe, să fie șters de pe fața pământului”, precizează Octavian Magas.
Etnicul român observă zilnic cum Rusia distruge în mod intenționat toată infrastructura, mai ales în estul țării. „Aici orașe ca Mariupol, Volnovaha, Severodonețk sunt distruse total. Putin nu are nevoie de ele și nici de rusofoni. El vrea să folosească Ucraina pustiită ca un cap de pod pentru invadarea Europei”, consideră militarul.
„Dacă eram echipați ca americanii, Rusia era deja înfrântă”
Militarul și profesorul ucrainean de etnie română spune că soldații ucraineni sunt foarte bine pregătiți, însă puteau fi mult mai bine echipați.
„Dacă armata ucraineană dispunea de echipamente și muniții americane, rușii erau de mult învinși. În pofida ajutoarelor care vin cu greu din SUA și UE, în pofida unor greșeli ale autorităților ucrainene din ultimii 3 ani, opunem totuși o rezistență destul de mare față de Federația Rusă”, declară Octavian Magas, criticând autoritățile ucrainene care în ultimii ani au abandonat unele proiecte de modernizare a industriei militare.
„Nu au fost considerate ca fiind prioritare unele proiecte, cum ar fi producerea și modernizarea rachetelor ucrainene Vilha, Neptun și altele”, crede Magas.
Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești de război, mai ales dacă ai un popor vecin care nu are nimic sfânt, este sălbatic și vrea doar să distrugă.
Octavian Magas, militar pe frontul din estul Ucrainei:
Moscova, indiferentă față de problemele rusofonilor
Militarul și profesorul român din regiunea Cernăuți crede că Moscova este indiferentă față de problemele rusofonilor.
„Acesta este un pretext fals doar pentru a invada statele din jur. Este paradoxal faptul că Rusia a bombardat și a distrus acum acele localități unde se mai bucura de o oarecare susținere. Cel mai mult suferă regiunile din sud și est, adică unde sunt rusofonii”, spune Octavian Magas.
„Eu apăr aici nu numai Ucraina, ci și România…”
„Sunt etnic român, dar sunt și cetățean ucrainean. Eu apăr aici nu numai Ucraina, ci și România în mod indirect, pentru că acest război poate ajunge ușor pe teritoriul statului român. Să nu uităm că după cel de Al Doilea Război Mondial, URSS nu s-a oprit până nu a «eliberat» jumătate de Europă”, declară Octavian Magas, adăugând că sunt mulți români din regiunea Cernăuți care luptă în estul și sudul Ucrainei.
Profesorul, devenit la nevoie militar, susține că în Ținutul Herța, de unde provine, deja au fost înmormântați 3 români care și-au dat viața pentru Ucraina.
Cultura, biserica, muzica rusă – unelte de cucerire a altor popoare
Octavian Magas consideră că pacea în Ucraina va fi durabilă atunci când va fi eliminată cultura, muzica, presa și mai ales biserica rusă din viața societății pentru că „sunt unelte de cucerire a altor popoare”.
„Mai ales în 2014-2015, Biserica Ortodoxă Rusă și agentura rusă din Ucraina bloca procesul de mobilizare în armată și distribuia știri false printre oameni”, își amintește militarul ucrainean de etnie română.
„De ce ați venit aici?”
Până a ajunge în Donbas, Octavian Magas s-a aflat în sudul și centrul țării. El constată că Rusia nu va reuși să cucerească acele teritorii pentru că civilii sunt împotriva Moscovei și a regimului lui Putin. În schimb, în regiunile Donețk și Luhansk, părerile nu prea s-au schimbat, în pofida celor 8 ani de confruntări militare.
„Când am sosit în regiunea Luhansk, civilii ne-au întrebat de ce am venit aici. Cei care erau cu adevărat pro-ucraineni s-au refugiat din Donbas, iar cei care au rămas sunt în așteptarea Rusiei. Din acest motiv, observăm unele succese militare ale Moscovei în Donbas, dar mai departe va fi mult mai greu pentru Rusia”, observă Octavian Magas.
Când propaganda bate realitatea
Profesorul și militarul român povestește și despre intoxicarea enormă a populației civile de mesajele propagandei ruse.
„Eram la Kramatorsk, unde o rachetă rusă interzisă de legea internațională a ucis femei și copii la o gară. Am încercat să-i explic unui civil ce s-a întâmplat și el nu mă credea. Era dominat de mituri și fake news ale propagandei ruse. Sunt unii oameni aici care nu cred propriilor ochi, ci cred doar televizorul”, a menționat Octavian Magas.
„Când o să mă întorc acasă, o să mă odihnesc”
Întrebat ce va face în primul rând când va reveni acasă, în Ținutul Herța, regiunea Cernăuți, Octavian Magas răspunde fără dubii: „O să mă odihnesc”.
Recunoaște că îi este dor de casă, de Cernăuți, de românii din zonă, de Bucovina.
„Vreau să mă văd cu prietenii, să mă duc la o baie, să mă spăl vreo 3-4 ore, să mă întâlnesc cu mama, cu soția, cu copiii, nepoții. Dacă va fi pace, aș vrea apoi să mai vizitez o dată locurile pe unde am luptat și unde a răsărit libertatea”, a declarat românul ce luptă în linia întâi a frontului.
Octavian Magas este pragmatic. Susține că pe timp de război nu are planuri, ci doar dorințe. Or, planul principal este să rămână în viață și să revină nevătămat acasă.