După șocul dimineții, când nimeni nu a ieșit din case după exploziile care au cutremurat noaptea, femeile și bărbații din Mariupol au început să revină pe străzi. Să vadă ce se întâmplă, să facă provizii. 

Autobuzele circulă

Magazinele s-au deschis, transportul în comun este și el folosit, chiar dacă puțin îngreunat față de zilele anterioare. Până și chioșcurile de ziare s-au deschis, o încercare de a rămâne în tiparul normalității.  

S-au format cozi mari în magazine, oamenii sunt însă civilizați, aleg, plătesc, își fac provizii cu stoicismul celor peste care au trecut mereu conflicte și ultimatumuri. Regula numărul 1 e să ai apă și mâncare.

Oraș cu peste 400.000 de locuitori, Mariupol e cam de dimensiunile Clujului, ca să operăm cu imagini similare. Dar nu e plasat în vestul României, ci în estul Ucrainei, ceea ce pune multe zeci de ani între nivelurile de dezvoltare. Și, de azi noapte, după ce Vladimir Putin a dat semnalul de atac, diferența majoră o face și situarea politică, alianțele celor două țări. Căci oamenii de aici, de pe malul Mării Azov, unde Rusia a oprit navigația ca să poată ataca în voie, sunt, practic, între Moscova și Kiev. 

Ieri aparțineau de Kiev, astăzi sunt șanse ca orașul să intre sub altă administrație, chiar dacă nu formală.

Mariupol e la 110 kilometri sud de Donețk și la 15 kilometri vest de linia „frontului” de până acum. Orașul nu era în zona separatistă, dar asta pare acum depășit, pentru că separatiștii vor tot Donbasul și nimeni nu știe ce vrea Putin. 

Indiferent că sunt pro-Kremlin sau pro-Kiev, locuitorii se regăsesc, umăr la umăr în magazine. Caută cișmelele cu sticle de apă din plastic, pe care le umplu. Atmosfera e un amestec de teamă și normal, peste toate plutind așteptarea tulburătoare și sunetul sirenelor, care marchează ceea ce nimeni nu anticipa: un război în Europa. Voi reveni.  

Mai multe imagini surprinse în această dimineață în Mariupol de corespondentul Libertatea, Mircea Barbu:

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

***

Libertatea nu relatează pentru state, Guverne sau coaliții militare, ci pentru societate. De aceea, obiectivul nostru e să aducem fapte și perspective din direcții diverse. Ne adresăm oamenilor obișnuiți, care sunt victimele lipsei de informare peste tot în lume, mai ales când apar conflicte sau războaie. Cu o veche expresie a presei: noi scriem nu pentru cei care trimit copiii altor oameni pe front, ci scriem pentru cei ai căror copii sunt trimiși pe front. Puteți citi corespondențele de la Kiev și de la Moscova aici.

Corespondențele din Ucraina:

Corespondențele din Rusia:

Urmărește-ne pe Google News