Născut la 16 iulie 1922, la Piteşti, arhitectul Barbu Armand Călinescu, fiul Adelei Călinescu şi al avocatului Armand Călinescu, pe atunci doar prefect de Argeş, a avut parte de un destin tumultuos. După ce a promovat primele două clase la Şcoala elementară de băieţi nr. 3 din Piteşti, Barbu s-a mutat cu studiile în Capitală, dar nici aici nu a avut parte de continuitate, aşa cum povesteşte chiar el într- o însemnare făcută publică în 1992. “Pe tata l-am pierdut tocmai atunci când un tânăr elev are nevoie cel mai mult de sfaturile şi de îndrumările părinţilor lui. Studiile mele în clasa a V-a, la Liceul Lazăr din Bucureşti, au fost întrerupte şi m-am găsit singur în Anglia, unicul copil al familiei Călinescu”, susţine Barbu Armand, expediat în mare grabă la Londra de tatăl său, în 1938, după ce zvonurile despre o operaţiune de răpire a fiului căpătaseră amploare naţională.
După moartea părintelui său, Barbu Armand nu şi-a mai întâlnit mama vreme de aproape trei decenii. “Am revăzut-o la Bucureşti, după 29 de ani, şi de atunci m-am reîntors aproape în fiecare an în ţara mea natală. Din momentul plecării mele din România, fiecare zi a însemnat o luptă din ce în ce mai grea, căci pierdusem totul şi am fost nevoit să-mi clădesc aici o viaţă nouă, singur şi din nimic. Dar un lucru nu au putut să îmi ia ambele extreme politice: poveţele tatălui meu. Acestea au fost steaua pe care am urmat-o în drumul vieţii, lucrul care m-a legat aşa de strâns de poporul din care m-am născut şi care mi-a dat curajul de a înfrunta toate greutăţile.
Cuvintele tatălui meu m-au făcut să apreciez
Devenit arhitect de succes în Marea Britanie, unde a practicat timp de 40 de ani această meserie, Barbu Armand Călinescu, care astăzi locuieşte la Cambridge, şi-a manifestat dorinţa de a fi îngropat, atunci când va veni vremea, lângă tatăl său, în cavoul familiei din Curtea de Argeş. Vizitat acum o săptămână de ambasadorul nostru la Londra, Ion Jinga, care i-a oferit câteva cadouri cu valoare sentimentală, Barbu Armand a primit şi asistenţă consulară în vederea eliberării unui nou paşaport românesc.
Asasinat pe 21 septembrie 1939
Economist şi om politic român, Armand Călinescu s-a născut pe 22 mai 1893, la Piteşti, şi a murit pe 21 septembrie 1939, la Bucureşti, fiind asasinat în zona Podului Eroilor de un comando legionar, ca răspuns la uciderea în detenţie a lui Corneliu Zelea Codreanu (30 noiembrie 1938), liderul “cămăşilor verzi”. După mandate de ministru al sănătăţii, ministru al educaţiei naţionale, ministru de interne şi ministru al apărării naţionale, la 7 martie 1939, regele Carol al II-lea l-a numit prim-ministru al României, funcţie pe care a ocupat-o până în momentul tragicei sale dispariţii.