UPDATE 22.00: În România există o tendință constantă de subraportare și subdiagnosticare a infecțiilor nosocomiale, deoarece managerii de spital se tem de sancțiuni și lipsesc medicii epidemiologi, întrucât absolvenții de medicină preferă specializările și nu rolul de „controlor”, se arată în rechizitoriul prin care a fost trimisă în judecată compania Hexi Pharma.
În Raportul privind consumul de antibiotice, rezistență microbiană și infecții nosocomiale în România — 2014 specialiștii arată că în țara noastră, pentru perioada 1995 — 2014, nivelul infecțiilor nosocomiale este extrem de scăzut, de 25 — 30 de ori sub media europeană.
Procurorii subliniază însă că această situație apare „ca urmare a subraportării și subdiagnosticării infecțiilor în unitățile sanitare”.
„În toate cele trei rapoarte amintite se arată că subraportarea are drept cauze: teama managerilor de spital de sancțiuni (aceștia fiind evaluați profesional inclusiv prin prisma criteriului numărului de infecții nosocomiale), complianța scăzută a clinicienilor în utilizarea definițiilor pentru infecțiile nosocomiale și lipsa de personal medical. Mai indicăm aici lipsa cvasigeneralizată a medicilor epidemiologi, în contextul în care absolvenții de medicină preferă specializări ce implică contactul mai mult sau mai puțin direct cu pacienții, în locul unui rol de ‘controlor’ care îi plasează într-o poziție ingrată, în conflict cu interesul managerului de spital, având în vedere cele menționate anterior”, mai spun procurorii.
UPDTAE ora 18:40. Procurorii Parchetului General i-au trimis în judecată, luni, pe Flori Dinu și Mihai Leva. Cei doi sunt acuzați de 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care 7 având consecințe deosebit de grave), a infracțiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
Flori Dinu a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 acte materiale) și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Mihai Leva a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) și pentru complicitate la participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
Moartea violentă a lui Dan Condrea, catalogată de investigatori drept sinucidere, a lăsat tot greul responsabilității penale în dosarul dezinfectanților diluați din spitale pe umerii unei singure persoane: Flori Dinu, directorul Hexi Pharma, principala colaboratoare a lui Condrea. Azi dimineață, femeia a fost pentru aproximativ un sfert de ceas, ”musafirul” procurorilor de la Parchetul General care, susțin surse judiciare, i-au prezentat materialul de urmărire penală. Adică i-au adus la cunoștință acuzațiile care i se aduc și pentru care va trebui să răspundă în fața instanței în procesul care, cel mai probabil, va urma.
Flori Dinu, acuzată de 128 de infracțiuni de înșelăciune
La ieșirea de la întâlnirea cu anchetatorii, Flori Dinu a refuzat să comenteze în vreun fel scurta ei prezență la Parchetul General motivându-și tăcerea prin faptul că ancheta este încă în derulare. Surse apropiate investigației care vizează diluarea dezinfectanților din spitale vorbesc despre apropierea de final a anchetei procurorilor moment care va coincide cu trimiterea în judecată a ”moștenitoarei” tuturor necazurilor companiei Hexi Pharma condusă cândva de Dan Condrea.
Astfel, Flori Dinu este cu un picior în boxa acuzaților în care se va afla din postura unui personaj împotriva căruia s-ar fi conturat nu mai puțin de 128 de infracțiuni de înșelăciune, cele mai multe, 99, în forma continuată.
Dan Condrea a intrat cu mașina în copac. Procurorii au spus că e sinucidere
Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma a murit la data de 22 mai 2016, la ora 18.47, după ce s-a izbit violent cu mașina de unul dintre copacii de pe marginea drumului ce leagă localitățile ilfovene Buftea și Tamași. Probele adunate de la fața locului de polițiștii de la ”Circulație”, coroborate cu expertiza tehnică a mașinii care s-a făcut praf la impactul deosebit de violent au dus la concluzia că a fost vorba de sinucidere.
Citește și:
- Noi detalii în cazul morții lui Dan Condrea. Înregistrarea apelului la 112 a fost făcută publică | VIDEO
- EXCLUSIV Adevărul din spatele firmei fantomă care i-a expandat veniturile lui Dan Condrea
- Ultimul schimb de mesaje între Dan Condrea şi soţia lui: „Te rog să nu faci vreo prostie”
- Bilanț șocant în ancheta morții lui Dan Condrea. I-au trebuit 13 ture, 67 de minute și 130 de kilometri înainte să se înfigă în copac
- EXCLUSIV / Dan Condrea lasă în urmă o avere de 110 milioane de lei. „Cameleonul” de la Hexi Pharma are case, firmele făceau profit, iar banii din Cipru sunt cireașa de pe tort
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro