Pentru Cristian Boureanu, lucrurile sunt, cel puțin în această fază a anchetei, clare. Sub acuzația de ultraj, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile și încarcerat în Arestul Central al Poliției Capitalei. Din această postură, fostul parlamentar acuză la rându-i brutalitatea unuia dintre subofițerii din echipajul care a oprit pentru un control de rutină mașina în care se afla. Dacă lovitura aplicată agentului a fost imortalizată pe peliculă de martori, nu același lucru se poate spune despre felul în care Boureanu a ”dobândit” leziunile prinse în raportul medical aflat la dosar. Atât el, cât și iubita lui, Laura Dincă, vorbesc însă despre un pumn aplicat în bărbie, cu simț de răspundere, de un agent care l-ar fi pus astfel la pământ pe fostul parlamentar. A fost sau nu un procedeu acoperit de lege?
Sindicatele vorbesc de autoapărare, luptă în care se pot întâmpla accidente
”Apărarea nu trebuie să depășească limitele atacului. Este regula de bază după care se ghidează polițiștii atunci când, în timpul misiunilor sunt nevoiți să se apere în fața unor atacuri. Adică dacă este atacat cu mâinile goale nu trebuie să scoată arma imediat. Așa e la noi…În cazul de față, polițistul l-a atenționat pe Boureanu să nu se apropie de el. Acesta a ignorat indicațiile și, mai mult, l-a lovit. Agentul a fost îndreptățiț să reacționeze pentru a-l imobiliza și a-l încătușa. A fost autoapărare! Scopul e într-adevăr imobilizarea, nu vătămarea persoanei agresive, dar în timpul unei asemenea lupte se pot întâmpla accidente. Se acționează din instinct, e vorba de o analiza foarte rapidă a situației Cu alte cuvinte, agresorul trebuie să-și asume niște riscuri atunci când ridică mâna la un polițist sau chiar îl lovește.”, ne-a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Vameșilor PRO LEX.
Atacul lui Boureanu asupra polițistului ar putea duce la înăsprirea procedurile de verificare?
Liderul de sindicat amintește în context și posibilitatea înăspririi procedurilor de verificare a unor persoane în trafic. În opinia sa, s-ar putea ajunge, într-un viitor nu foarte îndepărtat la proceduri similare cu ale altor poliții considerate a fi dure.
”Mâinile pe volan, coborâtul din mașină și lipitul de perete sau de capotă, o distanță de siguranță între polițist și persoana civilă ar putea intra deveni și la noi ceva obișnuit. Atunci românilor, neobișnuiți cu astfel de intervenții, li s-ar putea părea ceva exagerat. Dar, dacă se continuă cu violențele, înspre acolo ne vom îndrepta. E vorba totuși de autoritatea polițistului”, a adăugat Lincu.
Un polițist se poate apăra, chiar și fără somație, lovind cu pumnul, cu picioarele și cu coatele
De altfel, modul în care un polițist se poate apăra în fața unui atac este învățat la școală, înainte de a ajunge să lucreze în stradă. Este vorba de ”Măsurile tactice polițienești” care permit folosirea forței fizice și a tehnicilor de luptă corp la corp pentru înfrângerea atacurilor violente de mică anvergură, așa cum a fost și cazul loviturii de genunchi aplică de Boureanu agentului de la ”Rutieră”.
”Pentru înfrângerea acțiunilor agresive și imobilizarea persoanelor turbulente se folosesc procedeele specifice luptei corp la corp; se pot aplica și lovituri cu pumnul, mâinile și picioarele, genunchii, coatele și alte părți ale corpului. Se evită aplicarea loviturilor în zone vitale şi cu o intensitate exagerată, de natură a provoca vătămarea gravă a integrității corporale ori moartea persoanelor.
Forța fizică și procedeele de luptă corp la corp se folosesc numai după somarea celor, care se manifestă violent, de a înceta acțiunea agresivă şi de a se supune cererii îndreptățite a poliţistului folosind formula: „POLIŢIA, ÎNCETAŢI!”. Nu este necesară somaţia în cazul în care poliţistul este atacat prin surprindere sau integritatea corporală sau viaţa vreunei persoane este pusă în pericol imediat”, se specifică la capitolul ”Folosirea forței fizice”.
Agentul de la Brigada Ruieră nu este cercetat penal
Dacă agentul rutier lovit de Boureanu s-a încadrat în limitele permise de regulament atunci când l-a încătușat pe fostul parlamentar vor stabili procurorii de pe lângă Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.
”În acest moment nu vorbim de un dosar penal, ci doar de o plângere formulată împotriva polițistului. Vom vedea dacă acesta a lovit sau nu. Cercetările o vor stabili”, ne-au declarat surse judiciare.
Un polițist care muncește în stradă: ”Boureanu putea fi <îngropat> doar din hârtii”
Sunt și colegi ai agentului implicat în toată această poveste care cred că fostul deputat Cristian Boureanu putea fi ”îngropat” doar din hârtii și că nu era neapărat nevoie de o ripostă mai agresivă.
”E vorba de temperamentul polițistului, de modul în care te orientezi pe teren. Dacă agentul nu ar fi lovit sau nu l-ar fi bruscat ca să cadă și să se lovească, acum Boureanu nu ar mai fi avut ce să reclame. Imaginile îl incriminau fără posibilitatea de a mai acuza la rându-i. Chiar dacă agentul a acționat legal atunci când s-a apărat și l-a încătușat. Totul e să reziști psihic la un astfel de atac pentru că apoi și alții vor face la fel”, ne-a spus un polițist.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro