Deacu lucrează acum în croitoria Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), unde pantalonii aduși la reparat sunt atât de tociți încât sunt aproape transparenți, mai au puțin și dispar de tot. Pentru suma de 5 lei, croitorul Ioniță Deacu îi bagă la ”reanimat”, adică îi învie din morţi: ”Iau o pânză de aceeași culoare și o prind de pânza subțiată pe dedesubt, în locurile cele mai sensibile, apoi o cos în trei sau patru cercuri. Pantalonul o mai duce în acestă formă un an – mai mult nu pot să garantez, deoarece materialul de bază se destramă de tot. Croitoria sărăciei este mai grea decât cea de lux, eu am lucrat în ambele domenii și în centrul Bucureștiului și în Ferentari. Știu cum e…”
”Pantalonii-fantomă” trebuie peticiţi pe interior
Aşa arată o zănă refăcută: apropae nu se cunoaşte lucrătura. Va ţine… până anul viitor
Ioniţă Deacu Ion are 73 de ani şi a lucrat în domeniul croitoriei de la vârsta de 15 ani. A ajuns şef de centru de confecţii pe vremea lui Ceauşescu, la “Avântul îmbrăcămintea”, apoi a lucrat cu Zina Dumitrescu, la Casa de Modă Bucureşti. Acum are o pensie de 650 de lei. Soţia lui are o pensie de 550 de lei. În total 1.200 de lei. În afară de întreţinere, trebuie să cumpere şi medicamente, pentru că vârsta nu iartă. Cât despre mâncare…
Acesta este motivul pentru care a trebuit să se angajeze, chiar pensionar fiind, pentru a-şi rotunji veniturile – că tot suntem în plină modă a „bătrâneţii active”!
I se cere să transforme fustele în veştminte bărbăteşti
Ioniţă Deacu: ”Aceşti pantaloni de damă, foarte stricaţi, trebuie să îi transform în pantaloni bărbăteşti care să se poată purta„
Aşa s-a transformat din croitorul elitelor, în croitorul săracilor. Iar cererile pe care le primeşte în noua postură sunt de o diversitate uluitoare, de la simplele întoarceri de gulere, la transformarea cămăşilor în tricouri, a pantalonilor de damă în pantaloni bărbăteşti, sau a fustelor în pantaloni. De regulă, pantalonii bărbăteşti sunt cei care se tocesc cel mai repede.
Preţurile sunt aproape modice, dacă ne gândim că „reanimarea” unui pantalon distrus complet costă doar 5 lei! Este posibil ca pe viitor chiar şi aceste preţuri să scadă în atelierul de croitorie al maestrului Ioniţă Deacu, aşa cum au început să scadă la celelalte servicii oferite de CARP. Tunsul, din frizeria vecină, de pildă tunsul s-a ieftinit cu doi lei: de la 5 lei, pentru bărbaţi, a devenit 3 lei, iar pentru femei, de al 6 lei a coborât la 4 lei!