„Recentul proiect de modificare a Codului fiscal prin care cresc cotele de asigurări sociale plătite de salariați și persoanele fizice ce desfășoară activități independente cunoscute ca și PFA arată că se accentuează procedura de supraimpozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice. Această procedură era deja exersată prin intrarea în vigoare a Codului fiscal, când s-au majorat impozitele pe locuințele cu destinație economică, respectiv s-au introdus în mod obligatoriu contribuțiile la plata asigurărilor sociale de către PFA, chiar dacă acestea erau salariate și cotizau deja la pensie”, a declarat pentru Libertatea, consultantul fiscal, Adrian Bența.
Totodată acesta mai menționează că, perioada de lapte și miere din perioada de relaxare fiscală s-a terminat și trebuie decontate reducerile de impozite date diferiților beneficiari. În plus, trebuie compensate creșterile de salarii și, mai ales, trebuie finanțate deficitele bugetelor de pensii și bugetului asigurărilor de sănătate, tot pe seama celor care plătesc deja impozite.
„Dacă ar fi să ne raportăm la cine pierde bani de pe urma noilor reglementări, principalii cotizanți la buget vor fi tot cei care nu consumă din buget, persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau profesii libere, ce trebuie fie să își majoreze onorariile, fie să suporte din veniturile personale diferențele de taxe”, a mai afirmat Bența.
Cum și cât vor crește impozitele
Pentru salariații angajați în baza contractului de muncă, la nivel de proiect, cresc asigurările sociale individuale de la 10,5% la 21,7%, concomitent cu creșterea asigurărilor sociale de sănătate individuale de la 5,5% la 8,9%, sume ce se rețin pe ștat din salariu pe lângă actualele taxe.
„Însă, legea prevede obligația angajatorului să majoreze salariile cu 21% pentru a compensa aceste noi taxe plătite de salariat, angajatorul fiind scutit de plata CAS-ului datorat de unitate. Teama salariaților este că de fapt angajatorii nu vor face aceste majorări de salarii, dar taxele de plată rămân”, a mai afirmat specialistul în fiscalitate.
În altă ordine de idei, relația dintre angajator și salariat se realizează printr-un contract de muncă, contract considerat legea părților, cel puțin teoretic negociat între salariat și angajator, iar tu la legiuitor nu ai voie să modifici prin Codul fiscal contracte de muncă.
Codul este o prostie
Potrivit consultantului fiscal, Emilian Duca, noul Cod de procedură fiscală este o prostie pentru că acest Guvern nu ar trebui să propună anumite lucruri pe care nu le mai pot continua, avand în vedere că nu va mai fi la putere pentru a implementa măsurile.
Ministerul Finanțelor a ieșit astăzi cu dezmințiri spunând că așa ceva nu se va întâmpla angajaților, precizând că nu îşi asumă proiectul şi că nu are în vedere majorarea impozitelor sau contribuţiilor, nici creşterea taxelor pentru persoanele fizice autorizate (PFA).